Prošlogodišnji rast zarada “pojela” inflacija

Zaposleni Lufthanse traže povišice, kompanija utrostručila kvartalnu dobit

BiznisEUSvet

10.11.2023 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Zaposleni Lufthanse traže povišice, kompanija utrostručila kvartalnu dobit Zaposleni Lufthanse traže povišice, kompanija utrostručila kvartalnu dobit
Kabinsko osoblje nemačke avio-kompanije Lufthansa traži od uprave povećanje plaća i naknada. Kako ističu njihovi sindikalni predstavnici, plate im padaju od 2019. godine, a... Zaposleni Lufthanse traže povišice, kompanija utrostručila kvartalnu dobit

Kabinsko osoblje nemačke avio-kompanije Lufthansa traži od uprave povećanje plaća i naknada. Kako ističu njihovi sindikalni predstavnici, plate im padaju od 2019. godine, a učinak prošlogodišnjih povećanja u potpunosti je poništila visoka inflacija.

Kako prenosi nemačka novinska agencija DPA, sindikat UPO, koji zastupa približno 18.000 članova kabinskog osoblja, ističe visoke prihode vazduhoplovne kompanije u trećem tromesečju, što ukazuje na uspešan oporavak od pandemije korona virusa.

Lufthansa je u trećem kvartalu povećala prihode za osam odsto na 10,3 milijarde evra. Prilagođena operativna dobit gotovo se utrostručila na nešto manje od 1,5 milijardi evra, što je kompanija opisala kao rekordno tromesečje između maja i septembra.

„Sada je vreme da kabinsko osoblje, koje je značajno doprinelo ovom uspehu i nosi najveći teret katastrofalnog planiranja osoblja, dobije određeni finansijski doprinos“, rekao je član sindikalnog odbora za pregovore Vaskez Birger (Vázquez Bürger).

Iako je Lufthansa prošle godine pristala da poveća plate kabinskog osoblja, Birger upozorava da su realne zarade većine radnika smanjene od 2019. zbog visoke inflacije. Sindikat od uprave traži i povećanje pojedinih naknada i regresa, čiji je iznos, kako navode, decenijama nepromenjen.

Pozivi na povećanje plata i naknada dolaze uoči početka pregovora za novi kolektivni ugovor koji će započeti u petak, dok važeći kolektivni ugovor ističe 31. decembra.

  • DASHA

    10.11.2023 #1 Author

    Sta ce ljudi, ne mogu da cute

    Odgovori

  • SHALIMAR

    11.11.2023 #2 Author

    I trena da traze,idu novogodisnji praznici ako im ne ispune eto strajka u jeku zimske sezone.

    Odgovori

  • MAJA

    12.11.2023 #3 Author

    Naravno da treba

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...