Evropski savet umanjio iznos koji je predložila Komisija

Usvojen nacrt EU budžeta za 2025. godinu

EU

18.7.2024 13:41 Autor: Vladimir Jokanović 0

Usvojen nacrt EU budžeta za 2025. godinu Usvojen nacrt EU budžeta za 2025. godinu
Stalni ambasadori zemalja članica Evropske unije u Briselu (COREPER) odobrili su nacrt budžeta za 2025. godinu od 191,53 milijarde evra, što je manje od... Usvojen nacrt EU budžeta za 2025. godinu

Stalni ambasadori zemalja članica Evropske unije u Briselu (COREPER) odobrili su nacrt budžeta za 2025. godinu od 191,53 milijarde evra, što je manje od 199,7 milijardi evra koliko je predložila Evropska komisija. Sada se čeka odobrenje Evropskog parlamenta, a zatim međuinstitucionalni pregovori.

Budžet je manji za 8,17 milijardi evra, što odražava „pristup oprezne potrošnje“. Umesto sume koju je predložila EK, 27 zemalja članica EU odlučilo je za novi godišnji ciklus sa obavezama od 191,53 milijarde evra (što su spremni da podrže bez obzira na raspoloživa sredstva) i 146,21 milijardu evra u isplatama (raspoloživa sredstva), prenosi Euronews.

Budžet za 2025. godinu nije ograničen samo na višegodišnji budžet (MFF 2021-2027), već je dopunjen akcijama za podršku oporavku kroz NextGenerationEU anti-pandemijski program, koji bi prema namerama izvršne vlasti EU trebao da doda 72 milijarde evra u međuinstitucionalne pregovore.

Prema rečima Petera Banaia, državnog ministra Mađarske zaduženog za budžetske pregovore, „dogovor (ambasadora) pruža dobru početnu tačku za pregovore sa Evropskim parlamentom, što se nadamo da će omogućiti usvajanje budžeta na vreme“.

Nakon dogovora koji je postigao COREPER, ostaje rok do 13. septembra za odobrenje na nivou ministara, što mađarsko predsedništvo Saveta EU namerava da odobri putem pisane procedure. Nakon toga ostaće dva meseca za pokušaj međuinstitucionalnog dogovora sa novim EP. Zakonski rok za postizanje dogovora o godišnjem budžetu je 18. novembar.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.