U toku istraga zbog sumnje na korupciju

Vanredni izbori u Portugalu posle ostavke premijera

EU

10.11.2023 09:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vanredni izbori u Portugalu posle ostavke premijera Vanredni izbori u Portugalu posle ostavke premijera
Portugalski predsednik Marselo Rebelo de Soza (Marcelo Rebelo de Sousa) raspustio je u četvrtak Skupštinu i raspisao vanredne izbore, pošto je u utorak premijer... Vanredni izbori u Portugalu posle ostavke premijera

Portugalski predsednik Marselo Rebelo de Soza (Marcelo Rebelo de Sousa) raspustio je u četvrtak Skupštinu i raspisao vanredne izbore, pošto je u utorak premijer Antonio Košta (Costa) podneo ostavku zbog korupcionaškog skandala u vezi projekta rudnika litijuma.

Rebelo de Soza je u televizijskom obraćanju rekao da će izbori biti održani 10. marta.

Predsednik Portugala se prethodno sastao s državnim savetom, savetodavnim telom koje čine bivši političari i druge poznate javne ličnosti, kao i s liderima stranaka u parlamentu, preneo je Radio Slobodna Evropa pozivajući se na Reuters.

Košta će, rekao je Rebelo de Soza, obavljati posao premijera do izbora.

Istraga je, inače, pokrenuta usled navodnih nepravilnosti koje je počinila njegova većinska socijalistička administracija u rukovanju projektima rudnika litijuma i istraživanja vodonika.

Tužioci su ranije u utorak imenovali ministra za infrastrukturu Žoaa Galamba (Joao Galamba) kao zvanično osumnjičenog i pritvorili su šefa premijerovog kabineta, dok je Košta u televizijskom obraćanju, prilikom podnošenja ostavke, poručio da mu je savest čista.

Košta je na čelu portugalske vlade od 2015. godine. Prošle godine je odneo ubedljivu pobedu na izborima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...