Nagli pad potražnje za luksuznim električnim automobilima

VW najavio moguće zatvaranje pogona u Briselu

BiznisEU

11.7.2024 12:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

VW najavio moguće zatvaranje pogona u Briselu VW najavio moguće zatvaranje pogona u Briselu
Nemački automobilski div Volkswagen (VW) najavio je da bi mogao da zatvori fabriku Audija u Briselu zbog naglog pada potražnje za luksuznim električnim automobilima.... VW najavio moguće zatvaranje pogona u Briselu

Nemački automobilski div Volkswagen (VW) najavio je da bi mogao da zatvori fabriku Audija u Briselu zbog naglog pada potražnje za luksuznim električnim automobilima.

Potražnja za Audijevim Q8 e-tronom, lansiranim 2018. godine, naglo je pala i uprava razmišlja o prekidu proizvodnje tog modela. Izvor blizak kompaniji rekao je da se odluka može očekivati iduće godine, prenosi Mina.

Uprava se sprema da pokrene postupak savetovanja u potrazi za alternativnim rešenjima za fabriku koja zapošljava oko 3.000 ljudi.

„Ako ne pronađemo alternativu, mogli bismo i ugasiti proizvodnju“, navodi se u Audijevom saopštenju.

Pogon u Briselu proizveo je prošle godine oko 50.000 automobila i, uz slabu potražnju, muče ga i „dugogodišnji strukturni izazovi“, uključujući teškoće s preuređenjem zbog blizine velikog grada i visoki logistički troškovi.

U februaru je fabrika bila dve sedmice zatvorena zbog manjka delova, pa su isporuke kasnile. Uprava VW-a izdvojila je probleme u pogonu među razlozima za 20-odstotni pad operativne dobiti u prvom tromesečju. Portparol kompanije već je tada rekao da razmatraju mogućnosti promena u proizvodnji.

VW je upozorio da će ga potraga za alternativnom namenom za fabriku u Briselu ili njeno zatvaranje i druge neplanirane stavke koštati u ovoj godini do 2,6 milijardi evra.

VW nije zatvorio pogon još od daleke 1988. godine kada su ugasili proizvodnju u američkom Westmorelandu. Čelnik jednog VW-ovog brenda zapretio je zatvaranjem fabrike u Evropi i nekoliko meseci kasnije podneo ostavku, naveo je izvor iz radničkih krugova.

Proizvođači automobila očekivali su snažniju potražnju za električnim vozilima i sada su u problemima, budući da su uložili puno novca u razvoj kapaciteta i tehnologije. Početkom godine Audi je upozorio da očekuje slabiju prodaju u ovoj godini, predstavljajući istovremeno nove modele i smanjujući troškove.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.