Destatis obustavio objavu važnih podataka

Zakazao nemački statistički zavod

EUU fokusu

23.9.2024 10:51 Autor: Vladimir Jokanović 0

Zakazao nemački statistički zavod Zakazao nemački statistički zavod
Nemačka statistička kancelarija obustavila je objavljivanje nekih od svojih najvažnijih pokazatelja nakon što je napravila grešku prilikom ažuriranja podataka, ostavljajući građane i ekonomiste bez... Zakazao nemački statistički zavod

Nemačka statistička kancelarija obustavila je objavljivanje nekih od svojih najvažnijih pokazatelja nakon što je napravila grešku prilikom ažuriranja podataka, ostavljajući građane i ekonomiste bez važnih informacija u trenutku kada zemlja pokušava da podstakne usporeni ekonomski rast.

U zemlji koja je nekada bila poznata po tačnosti i pouzdanosti, čak i njeni revnosni statističari doprinose raširenom osećaju da „ništa više ne funkcioniše“, dok se Nemci žale na kašnjenja vozova, zapuštene puteve i mostove, kao i široko rasprostranjeni nedostatak radne snage, prenosi Financial Times.

„Postojali su određeni aspekti u životu na koje ste mogli da se oslonite, a činjenica da se zvanična statistika objavljuje na vreme bila je jedan od njih, ali više nije tako,“ rekao je Jerg Kramer, glavni ekonomista Commerzbanka, dodajući da su podatke koji su sada obustavljeni pažljivo pratili donsioci monetarnih odluka i investitori.

Savezna statistička kancelarija (Destatis) od maja nije ažurirala vremenske serije podataka o maloprodaji i veleprodaji, kao ni podatke o prihodima iz sektora usluga, ugostiteljstva, prodaje automobila i radionica. Ovi pokazatelji, koji se objavljuju mesečno i prilagođavaju sezonskim promenama, ključni su deo bruto domaćeg proizvoda i važni za procenu potražnje potrošača u najvećoj ekonomiji Evropske unije.

Destatis, osnovan 1948. godine, saopštio je da su prekidi izazvani IT problemima i složenim metodološkim promenama u evropskoj statistici poslovanja, u pokušaju da se poveća tačnost podataka.

Ključna komplikacija je u tome što će prihodi kompanija koje posluju i u sektoru usluga i u proizvodnji sada biti prijavljivani odvojeno za svaki sektor. Ranije su svi prihodi bili tretirani kao prihodi iz usluga ili proizvodnje, u zavisnosti od toga koji je sektor bio veći.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.