Najveća ekonomija Evrope pritisnuta višestrukim krizama

Nemačka proizvodnja oslabila za 0,3 odsto u 2023.

EUVesti

15.1.2024 11:25 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nemačka proizvodnja oslabila za 0,3 odsto u 2023. Nemačka proizvodnja oslabila za 0,3 odsto u 2023.
Nemačka proizvodnja smanjila se za 0,3 odsto prošle godine, jer su visoka inflacija, rastuće kamatne stope u povećani troškovi energije opterećivali najveću evropsku ekonomiju,... Nemačka proizvodnja oslabila za 0,3 odsto u 2023.

Nemačka proizvodnja smanjila se za 0,3 odsto prošle godine, jer su visoka inflacija, rastuće kamatne stope u povećani troškovi energije opterećivali najveću evropsku ekonomiju, prema preliminarnoj proceni koja je objavljena u ponedeljak.

Federalni zavod za statistiku Destatis, saopštio je da je BDP i dalje iznad nivoa pre pandemije, nakon što je prošlogodišnja kontrakcija usledila posle dve godine oporavka proizvodnje i koja je porasla za 0,7 odsto u odnosu na 2019. godinu, prenosi Financial Times.

„Ukupni ekonomski razvoj u Nemačkoj oslabio je 2023. godine u okruženju koje je i dalje obeleženo višestrukim krizama“, saopštio je Destatis.

Nemačka maloprodaja, izvoz i industrijska proizvodnja opali su prošle godine. Domaćinstva su pogođena porastom troškova života, dok je proizvodnji sektor patio od visokih troškova energije, slabe globalne potražnje i visokih kamatnih stopa.

Nemačka je poslednjih nedelju dana paralisana zbog masovnog štrajka poljoprivrednika, kojima su se pridružili mašinovođe i kamiondžije. Poljoprivrednici još ne odustaju od blokade puteva, jer su nezadovoljni zbog vladine najave smanjenja subvencija na gorivo.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...