Opomena civilnog društva aktuelnom ministru rada

Zašto u Nemačkoj ima toliko siromašne dece?

EUU fokusu

31.5.2023 11:38 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Zašto u Nemačkoj ima toliko siromašne dece? Zašto u Nemačkoj ima toliko siromašne dece?
Nemačka je bogata zemlja, pa opet svako peto dete u njoj trpi siromaštvo. To je Savez civilnog društva podstaklo da ministra rada Hubertusa Hajla... Zašto u Nemačkoj ima toliko siromašne dece?

Nemačka je bogata zemlja, pa opet svako peto dete u njoj trpi siromaštvo. To je Savez civilnog društva podstaklo da ministra rada Hubertusa Hajla (Hubertus Heil) u sredu opomene kako treba da definiše minimum podrške za decu.

Dodatak „osnovnog dečjeg osiguranja moraće da se meri prema socio-kulturnom egzistencijalnom minimumu i decu štiti od siromaštva,“ navodi krovna organizacija nemačkog civilnog društva. Osnovno dečje osiguranje će da zavisi od minimuma za normalan život deteta – od ishrane i odevanja, učešća u društvenom životu.

Savez podseća da je su vladajuće stranke u koalicionom sporazumu obećale da će to definisati i da je Hajl za to odgovoran, ali da se „jedva uočavaju napori njegovog ministarstva“ u tom projektu, prenosi DPA.

Neprihvatljivo je, dodaje se u saopštenju, da se pitanje „šta i koliko treba detetu – presudno za osnovno dečje osiguranje – skrajne i projekat tako dovede do propasti.“

Savez, između ostalih, uključuje udruženja za zaštitu potrošača i dece, kao i omladinske organizacije i sindikate.

Osnovno dečje osiguranje je centralni projekat vladine socijalne politike koji treba da objedini benefite za decu poput dečjeg dodatka, standardne stope za doplatak na decu u građanskom dodatku i dečja doplatu, i u suštini efikasnije suzbije dečje siromaštvo.

Siromaštvo u Nemačkoj posebno pogađa deca iz porodica koje zavise od socijalnih primanja. Ta deca uglavnom imaju veoma ograničen pristup društvenom životu.

  • Vale

    31.5.2023 #1 Author

    Pitanje je sta se u Nemackoj smatra siromastvom

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...