Finansijska pismenost od malih nogu

Kako da deca i tinejdžeri razumeju finansije

AnalizaBankeNovacZanimljivosti

24.10.2021 11:07 Autor: Marko Andrejić

Kako da deca i tinejdžeri razumeju finansije Kako da deca i tinejdžeri razumeju finansije
Verovatno će još godinama da se vodi debata da li sa decom treba pričati o novcu. Iz želje da najmlađe zaštite od “odraslog surovog... Kako da deca i tinejdžeri razumeju finansije

Verovatno će još godinama da se vodi debata da li sa decom treba pričati o novcu. Iz želje da najmlađe zaštite od “odraslog surovog sveta”, roditelji retko pričaju sa naslednicima o nekim jako bitnim temama, čineći im tako medveđu uslugu. S druge strane, ni škola nas baš ne uči finansijskoj pismenosti.

Tokom obrazovanja ne učimo o vrednosti novca, kako se štedi, kako se planiraju troškovi. Da ne pominjemo napredne opcije pokretanja, finansiranja i vođenja biznisa, razumevanja i ulaganja u investicione fondove i na berzi. Sve ovo zahteva lični angažman, mnogo učenja i iskustva. I onda kada deca porastu dočeka ih život u svim svojim raznolikostima i poteškoćama.

“Ništa bolja situacija nije ni u svetu. Nedavno istraživanje je pokazalo da je samo 13 odsto Amerikanaca steklo neko znanje o finansijama, dok se 87 odsto ispitanika slaže da je neophodno da se finansijska pismenost uči što ranije u školama”, kaže za Biznis.rs poslovni konsultant Vladimir Veličković.

Da bismo zaradili novac, moramo da ga upoznamo

Ali, kako bi mogla da izgleda ta edukacija, šta je to što bi deca najmlađeg uzrasta, a zatim i tinejdžeri mogla da uče o novcu?

“Svakako nije zgoreg da se deci objasni način funkcionisanja novca, kako je novac nastao i evoluirao. Nekad je sve to bilo jednostavnije, ali moderno vreme je donelo mnoge načine prisustva novca i instrumenata koji nisu baš opipljivi niti lako razumljivi, kao što su finansijski derivati, indeksi, valutni parovi… Da bismo zaradili novac, moramo da ga upoznamo”, objašnjava naš sagovornik.

On ističe da razumevanje toka novca ide sledećim redosledom – kako zarađujemo, kako se stvara dodatna vrednost, odakle nam potiče novac i gde trošimo, kakav je odnos imovine i obaveza, prosto rečeno “ulaz-izlaz” za svakog pojedinca ili porodicu.

Foto: Pixabay.com

“Možete čak da organizujete i upitnik sa svojom decom. Postavite ih ispred sebe, postavljajte im pitanja i zapišite njihove odgovore. Nakon zapisanih odgovora, dajte im tačno objašnjenje pojmova ili situacija. Time ćete saznati koliko vaša deca znaju o novcu, a i koliko je dobro vaše razumevanje i način tumačenja”, predlaže Veličković.

Znanje u praksi ili kako do džeparca

Od uskog pogleda na novac, u smislu ličnih finansija, prelazi se na širu sliku – kako novac funkcioniše u poslu i u svetu, šta su dobre prilike za investiranje? Novca ne manjka u svetu, iako može tako da se čini. Novca ima u izobilju i dostupan je na razne načine, u fizičkom i virtuelnom obliku. A ne nedostaje ni dobrih prilika za investiranje, samo mi nismo znali za njih.

Kako deca odrastaju tako mogu ozbiljnije zadatke da prihvate na sebe, kao i da sebi obezbede pristojan džeparac.

“Mogu da se prijave u komšiluku za čuvanje i šetanje kućnih ljubimaca. Posebno u gradovima i sa produženim radnim vremenom, mnogi bi želeli da njihove ljubimce neko prošeta i brine se o njima dok su na poslu. U prigradskim sredinama mogu da za komšiluk kose travnjake, srede dvorište ili čak uređuju bašte i cveće. Na jesen može da se čisti i skuplja lišće, zimi da se sa ulica i trotoara skloni sneg”, kaže autor “Biznis bukvara”.

Za starije osobe mogu da se obavljaju kućni poslovi, da se ode po namirnice, očisti stan, obave neki poslovi u pošti. Naravno, kaže naš sagovornik, podrazumeva se da se poslovi obavljaju za poznate komšije, nikako se ne treba prihvatati poslova za potpune strance.

“Mladi mogu sa komšijama da dogovore čak i određene popuste na količinu, neke ekstra usluge. Na taj način se gradi mreža klijenata i obezbeđuje dugoročnost u poslu. Ne samo sticanje iskustva u vezi sa poslom, na ovaj način se saznaju i načini pregovora, formiranje ponude i cene, što će mladima koristiti tokom celog života”, zaključuje Vladimir Veličković.

On dodaje da sa decom treba pričati i o poslovima koje obavljate, o poslovima koji su dobro plaćeni, o njihovim željama i nadama u vezi sa tim šta žele da budu kad porastu, ali kroz planiranje njihove karijere.

Tagovi
ŠTEDNJA

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.