naša zemlja među prvih deset u Evropi po jazu u visini prihoda

UNICEF: Siromaštvo u Srbiji se 2022. povećalo na 13,8 odsto dece

Srbija

24.5.2023 14:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

UNICEF: Siromaštvo u Srbiji se 2022. povećalo na 13,8 odsto dece UNICEF: Siromaštvo u Srbiji se 2022. povećalo na 13,8 odsto dece
Fond Ujedinjenih nacija za decu (UNICEF) je ukazao da se siromaštvo dece u Srbiji 2022. godine povećalo na 13,8 odsto, što znači da u... UNICEF: Siromaštvo u Srbiji se 2022. povećalo na 13,8 odsto dece

Fond Ujedinjenih nacija za decu (UNICEF) je ukazao da se siromaštvo dece u Srbiji 2022. godine povećalo na 13,8 odsto, što znači da u poslednje dve godine dodatnih 28.000 dece živi ispod apsolutne granice siromaštva, rečeno je danas u Savezu ekonomista Srbije (SES) na konferenciji o povećanju siromaštva.

U izveštaju UNICEF-a se naglašava da će ukrajinska kriza dovesti do pogoršanja položaja već osiromašenih porodica s decom i da su veće šanse dece nego odraslih da će živeti u siromaštvu.

„U 2020. godini je 10,6 odsto dece u Srbiji živelo ispod granice siromaštva. To znači da svako deseto dete u Srbiji živi s mesečnim prihodima manjim od toga“, rekla direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova.

Ona je upozorila da su siromaštvom najviše pogođena seoska domaćinstva, romska naselja i domaćinstva sa više dece.

„Siromaštvo ima teške posledice na čitav razvoj deteta i izglede za kasnije zapošljavanje. Individualni uticaj je ogroman. Zanemarivanje dece daje ekonomske posledice koje su bitne za ekonomski prosperitet zemlje. Za zemlju kao što je Srbija posebno je važno da se podrži izlazak dece iz siromaštva“, rekla je ona.

Jedini način da se izađe iz „začaranog kruga siromaštva“ mladih, jeste da se ulaže finansijskom pomoći, izgradnjom obrazovanja i veština, navela je ona. „Neophodni su adekvatnost programa i finansijski planovi koji uključuju dečije dodatke“, rekla je Kostadinova.

Po analizi UNICEF-a, da nije bilo finansijske pomoći Vlade Srbije tokom pandemije korona virusa, situacija bi bila još lošija, a pogoršanje materijalnog statusa najugroženijih grupa se očekuje zbog sukoba u Ukrajini i njegovih posledica na svet.

Po tim podacima, Srbija je među prvih 10 zemalja u Evropi po veličini razlika u prihodima građana.

 • SHALIMAR

  24.5.2023 #1 Author

  Nazalost,po tome se vidi da se kod vecine svelo na golu egzistenciju..

  Odgovori

 • ELLA

  24.5.2023 #2 Author

  I biče sve veći jaz, nažalost

  Odgovori

 • Maky

  24.5.2023 #3 Author

  Jako tuzna vest…

  Odgovori

 • gagica

  26.5.2023 #4 Author

  Nesto se ranije hvalila vlast sa davanjem ako secrodi 2,3,4 dete. Sta bi sa tim. Zaboravilo se…

  Odgovori

  • Sasa

   27.5.2023 #5 Author

   Ekonomski smo tigar a povecalo se siromastvo dvocifreno … Neko nesto laze onda u zemlji Srbiji

   Odgovori

 • BOBICA

  26.6.2023 #6 Author

  Tuga velika ali danas je toga sve više

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.