Stupile na snagu najnovije pooštrene mere protiv korona virusa

Evo šta će raditi, a šta će biti zatvoreno u Srbiji do ponedeljka

IzdvajamoSrbijaVesti

16.3.2021 21:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Evo šta će raditi, a šta će biti zatvoreno u Srbiji do ponedeljka Evo šta će raditi, a šta će biti zatvoreno u Srbiji do ponedeljka
Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti Covid-19 doneo je nove mere za suzbijanje epidemije, koje će važiti od utorka, 17. marta... Evo šta će raditi, a šta će biti zatvoreno u Srbiji do ponedeljka

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti Covid-19 doneo je nove mere za suzbijanje epidemije, koje će važiti od utorka, 17. marta do ponedeljka, 22. marta. Narednih dana, praktično će na snazi će biti epidemiološke mere koje su važile i prethodnog vikenda.

Od utorka u 20 časova, odnosno 21 sat, biće zatvoreni svi ugostiteljski objekti (kafići, restorani, barovi), tržni centri, sve prodavnice (osim prodavnica prehrambene delatnosti), bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečje igraonice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni, baloni za sport…

Foto: Tanjug

Bitne napomene su da šalter prodaje hrane u restoranima, kao ni šalter prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima nije dozvoljena.

Identično kao i za vikend, objekti na koje se ovo ograničenje rada u narednim danima ne odnosi i kojima je dozvoljeno da rade i tokom vikenda, su apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke ordinacije.

Sve pošte, osim pošta u tržnim centrima, rade uobičajeno

„Od srede, 17. marta do nedelje, 21. marta, pošte u Srbiji, osim pošta i izdvojenih šaltera koji se nalaze u trgovinskim centrima, radiće po uobičajenom režimu uz striktno poštovanje propisanih mera zaštite“, navodi se u saopštenju JP Pošte Srbije.

Normalan rad za veterinare, prodavce stočne hrane, pet šopove

Na veterinarske ordinacije i apoteke, prodavnice stočne hrane i pet šopove ne odnose se ograničenja radnog vremena koje je radi suzbijanja epidemije danas doneo Krizni štab, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dodajući da je ovim subjektima dozvoljeno da rade i tokom vikenda, i ističe da će nadležni organi, inspekcijske službe i komunalna policija, vršiti strogu kontrolu poštovanja epidemioloških mera u narednim danima.

Sve pijace u sastavu JKP „Gradske pijace“ od srede, 17. do nedelje, 21. marta, radiće uobičajeno, kao i trgovinski objekti u kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda.

Foto: Tanjug

Javni beležnici nastavljaju da rade uobičajeno

Sve javnobeležničke kancelarije u Srbiji nastavljaju da rade uobičajeno, radnim danima od 9 do 17 sati, uz pridržavanje svih propisanih protivepidemijskih mera. Nove mere za suzbijanje epidemije ne odnose se na promenu režima rada državnih organa i javnih službi, te se, u skladu sa time, ne odnose na rad javnobeležničkih kancelarija u Srbiji.

Mere zatvaranja se ne odnose na preduzeća, fabrike i njihove interne organizacije rada i poslovne aktivnosti. Takođe, u uobičajenom radnom vremenu biće otvoreni svi šalteri državne uprave, banke, osiguravajuća društva, menjačnice, kao i samostalni maloprodajni objekti u kojima se kupovina obavlja bez ulaska u objekat – kiosci i trafike.

Moći će da rade i objekti i radnje u kojima se pružaju usluge koje ne zahtevaju dugotrajno prisustvo korisnika i u kojima je kontakt ograničenog trajanja, poput obućara, staklorezaca, krojačkih radnji, stolarskih radnji, vulkanizeri, tehnički pregledi, auto-perionice, hemijska čišćenja, kao i benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva.

Foto: Tanjug/AP

Restorani i barovi u okviru hotelskih i drugih kategorizovanih smeštaja radiće isključivo za goste koji imaju prijavljen boravak u tom hotelu., kao i sportski objekti za pripremu i održavanje registrovanih takmičenja u okviru nadležnih nacionalnih sportskih saveza.

Vakcinacija protiv korona virusa odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu i u narednim danima, tako da nove mere ni na koji način ne ugrožavaju proces imunizacije.

Nadležni organi, inspekcijske službe i komunalna policija vršiće strogu kontrolu poštovanja epidemioloških mera u narednim danima i Vlada Republike Srbije je pozvala na poštovanje svih epidemioloških mera i apelovala na ličnu odgovornost svih građana. Sve mere uvode se radi zaštite zdravlja stanovništva i svođenja socijalnih kontakata na minimum, ali do konačne pobede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu.

  • Tanja

    16.3.2021 #1 Author

    Teško svim delatnostima koje su pogodjene ovom situacijom… Država treba da stane uz njih i pomogne im da što bezbolnije prevazidju finansijske gubitke.

    Odgovori

  • GocaBG

    16.3.2021 #2 Author

    Da vidimo rezultat posle…

    Odgovori

  • Tina

    16.3.2021 #3 Author

    Što bi u prevodu značilo pola firmi radi, a pola ne radi. Videćemo kavi će biti efekti tako donetih mera

    Odgovori

  • Anna

    17.3.2021 #5 Author

    Rade hipermarketi ali šalteri na šetalištima ne??? Ovo nisu mere ovo je iživljavanje.

    Odgovori

  • Sara

    18.3.2021 #6 Author

    Samo da ovo ne potraje

    Odgovori

  • Violet

    18.3.2021 #7 Author

    Rezultati će sigurno biti odgovarajući.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...