Nekim državama počinje da se isplaćuje ulaganje u obnovljive izvore energije

Evropa spušta cenu struje

AnalizaEUSrbijaU fokusuVesti

28.4.2021 10:15 Autor: Gordana Bulatović 1

Evropa spušta cenu struje Evropa spušta cenu struje
Podaci o cenama električne energije u državama Evropske unije, ali i zemljama koje su kandidati za prijem ukazuju da korišćenje uglja za proizvodnju struje... Evropa spušta cenu struje

Podaci o cenama električne energije u državama Evropske unije, ali i zemljama koje su kandidati za prijem ukazuju da korišćenje uglja za proizvodnju struje počinje da bude opterećujuća stavka za sve koji nisu u mogućnosti da se u velikoj meri preorijentišu na druge izvore energije. Razlog tome su galopirajući rast taksi za emisiju CO2 koje se plaćaju u slučajevima dobijanja energije iz tzv. ”prljavih” izvora.

Upravo objavljeni podaci Eurostata pokazuju da je od 39 država u kojima Evropski statistički zavod prati kretanje cena električne energije, čak u njih 20 u prethodnom periodu došlo do pada cena. U još četiri države povećanja nisu prešla dva odsto. Na nivou Unije, cena kilovata pala je u proseku za 1,7 odsto.

Struja je najviše pojeftinila građanima Holandije – čak za 33,8 odsto na godišnjem nivou, Kipra – 24,1 odsto i Švedskoj 19,9 odsto.

Švedska proizvodnja struje se zasniva uglavnom na obnovljivim izvorima i nuklearnoj energiji, kao i na energiji dobijenoj od sagorevanja otpada, odnosno gasa koji se od otpada proizvodi. Sličnu strukturu proizvodnje električne energije imaju i Holanđani. Nuklearna energija je izvor proizvedene struje u nešto više od tri odsto slučajeva, a vetar i solarna energija oko 14 odsto. Preostali, nedostajući deo električne energije proizvodi se uglavnom od gasa.

U prethodnoj godini najviše je poskupela struja za domaćinstva u Poljskoj – 14,1 odsto. Iako se u ovoj zemlji deo struje proizvodi iz snage vetra i sunca, preovlađujuća je, ipak, proizvodnja iz uglja. Zatim sledi Turska, sa poskupljenjem od 10,6 odsto.

U Srbiji, koja je i dalje pri dnu lestvice cena električne energije za domaćinstva, struja je poskupela 1. februara ove godine za 3,4 odsto. Međutim, kako je od Nove godine uvećana naknada za obnovljive izvore energije, povećanje prosečnog računa koji je u Srbiji oko 3.000 dinara je 7,9 odsto.

 Taksu na emisiju CO2 još uvek plaćaju samo članice Evropske unije i ona iznosi oko 25 evra po toni. Kada bi EPS, uz sadašnju emisiju od oko 27 miliona tona CO2, morao da plati taksu, ona bi iznosila više od 600 miliona evra godišnje.

  • GocaBG

    28.4.2021 #1 Author

    Da li ce se to desiti i kod nas??!!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...