Vlada želi da nadoknadi izgubljeno vreme

Evropska banka za obnovu i razvoj podržava Crnu Goru

BiznisEkologijaEUInfrastrukturaInvesticijeRegionU fokusuVesti

3.12.2021 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs

Evropska banka za obnovu i razvoj podržava Crnu Goru Evropska banka za obnovu i razvoj podržava Crnu Goru
Potpredsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Mark Bouman (Mark Bowman) rekao je da ova institucija podržava Crnu Goru, naročito kada je u pitanju... Evropska banka za obnovu i razvoj podržava Crnu Goru

Potpredsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Mark Bouman (Mark Bowman) rekao je da ova institucija podržava Crnu Goru, naročito kada je u pitanju finansiranje više projekata iz oblasti obnovljive energije.

Iz vlade je saopšteno da se premijer Zdravko Krivokapić sastao sa Boumanom na marginama Samita predsednika vlada Centralno-evropske inicijative u Budvi.

Bouman je istakao da je Crna Gora važan partner za EBRD, koja je veliki investitor na ovim prostorima, kao i da Crna Gora poseduje neverovatan solarni i vetro potencijal i da je to neophodno iskoristiti, pišu Vijesti.

Krivokapić je kazao da drugačija Crna Gora podrazumeva vizionarski put, kojim ide aktuelna vlada.

„To znači da mi želimo da napravimo infrastrukturu primerenu 21. veku i da ne budemo samo avio destinacija kao što smo to bili do sada. Zato smo osmislili i projekat Crna Gora odmah, čiji je cilj podizanje kvaliteta života svih građana“, poručio je Krivokapić.

On je istakao da je jedan od najvažnijih projekata, koji bi trebalo što pre realizovati autoput od Podgorice do Beograda, i da se njegov završetak očekuje do decembra 2027. godine, pišu Vijesti.

„Crna Gora je izgubila ogromno vreme svojom krivicom i ova vlada želi da pokuša da nadoknadi to vreme. Jedan od značajnijih puteva je onaj koji spaja Sarajevo i Podgoricu, i naš cilj je da što pre krenemo sa izgradnjom mosta na Tari, kao i sa izgradnjom deonice puta Foča-Šćepan Polje“, naveo je Krivokapić.

On je dodao da je vrlo značajna i zaobilaznica oko Podgorice, kako bi njenom izgradnjom bio rasterećen centar grada.

Krivokapić je istakao da je jedno od opredeljenja vlade razvoj zelene ekonomije i iskorišćavanje energetskog potencijala Crne Gore.

„Dva prirodno izdašna resursa koja ima Crna Gora su veliki broj sunčanih dana i prirodno strujanje vetra u određenim područjima, što predstavlja izuzetan potencijal za izgradnju solarnih i vetroelektrana“, kazao je Krivokapić.

On je naglasio da očekuju podršku od EBRD, za realizaciju tih projekata.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.