Banke će morati da plate 344 miliona evra

Evropska komisija kaznila HSBC, Credit Suisse, Barclays i RBS zbog nameštanja cena deviza

BankeNovacSvetVesti

2.12.2021 14:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evropska komisija kaznila HSBC, Credit Suisse, Barclays i RBS zbog nameštanja cena deviza Evropska komisija kaznila HSBC, Credit Suisse, Barclays i RBS zbog nameštanja cena deviza
Evropska komisija je propisala novčanu kaznu u iznosu od 344 miliona evra (390 miliona dolara) bankama HSBC, Credit Suisse, Barclays i Royal Bank of... Evropska komisija kaznila HSBC, Credit Suisse, Barclays i RBS zbog nameštanja cena deviza

Evropska komisija je propisala novčanu kaznu u iznosu od 344 miliona evra (390 miliona dolara) bankama HSBC, Credit Suisse, Barclays i Royal Bank of Scotland (RBS) zbog umešanosti u nameštanje cena deviza.

“Tajni dogovori pet banaka narušili su integritet finansijskog sektora na račun evropske ekonomije i potrošača”, navela je u saopštenju za javnost evropska komesarka za konkurenciju Margret Vestager (Margrethe Vestager).

Trgovci su vodili kartele za nameštanje cena preko online soba za ćaskanje, razmenjujući u prepiskama osetljive informacije i planove pomoću kojih su donosili informisane odluke o kupovini i prodaji valuta, izjavili su zakonodavci.

U ovom slučaju, trgovci su povremeno koristili sobu za ćaskanje po imenu “Sterling Lads” za dogovore o kupovini i prodaji valuta, piše Bloomberg.

Iako kazne iznose više stotina miliona evra, one su još uvek znatno niže u odnosu na 1,3 milijarde evra, koliko su morale da plate banke umešane u nameštanje Euribor kamata.

UBS Group AS je izbegla 94 miliona evra kazne, iako je bila umešana u ovo dogovaranje, jer je EK uz njenu pomoć saznala za postojanje deviznog kartela.

  • HSBC je kažnjena sa 174 miliona evra
  • Barclays će morati da plati 54 miliona evra
  • RBS mora da plati 32 miliona evra, a nakon poravnanja kazna je smanjena za 10 odsto
  • Credit Suisse treba da plati 83 miliona evra i nema pravo na smanjenje kazne

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...