vanredna mera nije podržana budžetom EU

Evropska komisija predložila kredit od pet milijardi evra za Ukrajinu

EUSvetVesti

8.9.2022 09:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Evropska komisija predložila kredit od pet milijardi evra za Ukrajinu Evropska komisija predložila kredit od pet milijardi evra za Ukrajinu
Evropska komisija predložila je da se Ukrajini obezbedi kredit po povlašćenim uslovima u iznosu od pet milijardi evra, kako bi se sprečio njen finansijski... Evropska komisija predložila kredit od pet milijardi evra za Ukrajinu

Evropska komisija predložila je da se Ukrajini obezbedi kredit po povlašćenim uslovima u iznosu od pet milijardi evra, kako bi se sprečio njen finansijski kolaps.

„Ukrajini je hitno potrebna kratkoročna podrška za održavanje osnovnih javnih usluga i postizanje određenog stepena ekonomske i finansijske stabilnosti, a sa ovih pet milijardi evra vanredne makrofinansijske pomoći, Evropska unija (EU) ponovo pokazuje svoju posvećenost podršci Kijevu“, saopštio je izvršni potpredsednik EK, Valdis Dombrovskis.

Kako piše Politico, to je druga rata većeg paketa od devet milijardi evra makrofinansijske pomoći koji je najavljen u maju, a zaustavljen je zbog nespremnosti Nemačke da obezbedi garancije za kredite, jer se zalagala za grantove, prenosi Mina.

Zbog toga je EK u julu obezbedila kredit od milijardu evra koji je podržan budžetom EU, ali joj je potrebna podrška članica da bi se obezbedila budžetska podrška za eventualne dalje tranše pomoći.

Predlog o obezbeđenju kredita u iznosu od pet milijardi treba da odobre Evropski parlament i Savet EU.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...