Evropska komisija predložila zajednički budžet EU od 167,8 milijardi evra

EUVesti

8.6.2021 17:02 Autor: Miljan Paunović 0

Evropska komisija predložila zajednički budžet EU od 167,8 milijardi evra Evropska komisija predložila zajednički budžet EU od 167,8 milijardi evra
Evropska komisija predložila je danas 167,8 milijardi evra za zajednički budžet Evropske unije za narednu godinu. Budžet će biti dopunjen sa oko 143,5 milijardi... Evropska komisija predložila zajednički budžet EU od 167,8 milijardi evra

Evropska komisija predložila je danas 167,8 milijardi evra za zajednički budžet Evropske unije za narednu godinu. Budžet će biti dopunjen sa oko 143,5 milijardi evra bespovratnih sredstava u okviru fonda za oporavak EU, piše Tanjug.

Sredstva predviđena za podršku zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima u 2022. godini iznosiće 1,9 milijardi evra, navodi se u predlogu Komisije.

U Evropskoj komisiji kažu da će se sredstva iz budžeta usmeriti na jačanje ekonomskog oporavka EU i njenih partnera, zaštitu i otvaranje novih radnih mesta, a da će prioritet biti na zelenom i digitalnom razvoju.

”Danas predlažemo još neviđen nivo finansijske podrške kako bismo ojačali oporavak Evrope od zdravstvene i ekonomske krize. Pomoći ćemo ljudima, kompanijama i regionima koji su najviše pogođeni pandemijom. Ulagaćemo u otpornost Evrope i njenu modernizaciju putem zelene i digitalne tranzicije. Vratiti Evropu na pravi put, ubrzati njen oporavak i učiniti je sposobnom za budućnost naši su glavni prioriteti”, poručio je komesar za budžet EU, Johanes Han (Johannes Hahn).

Kada su u pitanju sektorska izdavanja, predviđeno je 118,4 milijarde evra bespovratnih sredstava za podršku ekonomiji koja dolaze direktno iz fonda za oporavak, 53 milijarde za poljoprivredu, 36,5 milijardi za regionalni razvoj, 14,8 milijardi za podršku partnerima i interesima EU širom sveta, 13,1 milijarda za inovacije i istraživanja, 2,1 milijardu za evropski svemirski program, 1,9 milijardi za zaštitu klime, a isto toliko za zaštitu granica i IPA 3 fond za 2022. godinu.

Dodatna izdvajanja odnose se na upravljanje migracijama (1,3 miljarde evra), odbranu i bezbednost (1,2) i oko milijardu evra za zaštitu zadravlja i EU mehanizam civilne zaštite.

EU budžet za 2022. godinu deo je višegodišnjeg zajedničkog budžeta Unije za period 2021- 2027. godine, koji iznosi 1.074 miljarde evra, odnosno deo je ukupnog paketa za oporavak od 1.824 milijarde evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...