EVROPSKA SOLIDARNOST Maske i respiratori na crnoj berzi

EUIzdvajamoVesti

24.3.2020 15:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

EVROPSKA SOLIDARNOST Maske i respiratori na crnoj berzi EVROPSKA SOLIDARNOST Maske i respiratori na crnoj berzi
Italijanski biznismen i njegova kompanija čije ime i naziv mediji nisu saopštili, sprečeni su u utorak u luci u Ankoni u pokušaju da prošvercuju... EVROPSKA SOLIDARNOST Maske i respiratori na crnoj berzi

Italijanski biznismen i njegova kompanija čije ime i naziv mediji nisu saopštili, sprečeni su u utorak u luci u Ankoni u pokušaju da prošvercuju 1.840 respiratora za disanje u Grčku. Finansijska policija uhvatila je radnike na delu i prekinula utovar medicinske opreme na brod.

Reč je o kompaniji iz Milana, grada koji je najteže pogođen epidemijom korona virusa i gde zbog nedovoljnog broja respiratora svakodnevno umire mnogo ljudi. Ova činjenica svakako da će izazvati bes i prezir građana prema sugrađaninu koji je pokušao da stekne profit na ovaj način. Osim javne osude, njega čeka i sudski postupak zbog kršenja člana 650 krivičnog zakona, kojim su uređeni kretanje ljudi i roba tokom vanredne situacije.

Evropska solidarnost na svakodnevnim je iskušenjima. O drastičnom primeru njenog kršenja italijanski mediji izvestili su pre nekoliko dana kada je veliki tovar zaštitnih maski – 680.000 komada i nešto respiratora, koji je iz Kine otpremljen u Italiju nestao u Češkoj. Navodno ga je najpre konfiskovao Prag, a zatim je ukraden.

Italijanski mediji citirali su češkog nezavisnog istraživača Lukasa Cervinku koji je opovrgao zvaničnu verziju da su kriminalci ukrali dragoceni tovar. On je napravio video snimak kamiona češke policije koji je bio natovaren paketima sa natpisima na kineskom i italijanskom jeziku.

Češko Ministarstvo zdravlja držalo se zvanične verzije priče dok se pomenuti snimak nije pojavio u javnosti, a onda je saopštilo da je u kontaktu sa Pekingom i Rimom. Posle tri dana Češka je poslala maske i respiratore u Italiju.   

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...