Države članice će moći da ulože čak 50 miliona evra u velike korisnike električne energije

Evropska unija donela paket mera pomoći preduzećima pogođenim ratom u Ukrajini

EUVesti

23.3.2022 13:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Evropska unija donela paket mera pomoći preduzećima pogođenim ratom u Ukrajini Evropska unija donela paket mera pomoći preduzećima pogođenim ratom u Ukrajini
Evropska unija je donela mere kojima omogućava vladama država članica da dodele pomoć preduzećima koja snose ekonomske posledice ruske invazije na Ukrajinu, uključujući široko... Evropska unija donela paket mera pomoći preduzećima pogođenim ratom u Ukrajini

Evropska unija je donela mere kojima omogućava vladama država članica da dodele pomoć preduzećima koja snose ekonomske posledice ruske invazije na Ukrajinu, uključujući široko rasprostranjene sankcije i rastuće račune za energiju.

Prema privremenim merama koje su objavljene u sredu, Evropska komisija je saopštila da će omogućiti članicama da ulože čak 50 miliona evra (55 miliona dolara) za pomoć velikim korisnicima električne energije, piše Bloomberg.

Takođe, za kompanije kojima je potrebna pomoć trebalo bi da budu odobreni i opšti grantovi u vrednosti do 400.000 evra. Pod režimom državne pomoći EU, podrška firmama je obično strogo kontrolisana kako bi se izbeglo narušavanje konkurencije u bloku 27 zemalja.

„Sankcije koje su usvojile EU i njeni međunarodni partneri ozbiljno su uticale na rusku ekonomiju“, izjavila je komesarka za antimonopolsku politiku Evropske unije Margrete Vestager (Margrethe Vestager), dodajući da ove sankcije takođe utiču na evropsku ekonomiju i da će nastaviti da utiču i u narednim mesecima.

Prema predlozima, vlade mogu da pruže ograničene iznose pomoći kompanijama u bilo kom obliku, uključujući direktne grantove, pruže podršku likvidnosti u vidu državnih garancija i subvencionisanih kredita ili pruže pomoć kompanijama za kompenzaciju visokih cena energije, posebno za preduzeća koja su intenzivni korisnici, pri čemu ukupna pomoć ne prelazi 30 odsto prihvatljivih troškova.

Privremena mera dolazi sa nizom zaštita, uključujući uslov da mora postojati veza između dodeljene pomoći i izloženosti kompanije ekonomskim posledicama, njene godišnje prodaje i troškova energije.

Mere će važiti do kraja godine, a po potrebi mogu biti i produžene.

  • SANJA

    23.3.2022 #1 Author

    Da na jos jedan nacin zastite Ukrajinu,verujem

    Odgovori

  • SNEZANA

    23.3.2022 #2 Author

    Treba im svakako pomoci u najtezim trenucima.

    Odgovori

  • MARA

    23.3.2022 #3 Author

    Lep gest EU

    Odgovori

  • STEFAN

    23.3.2022 #4 Author

    Svaka cast bas lepo od njih

    Odgovori

  • Milovan94

    23.3.2022 #5 Author

    EU je baš ozbiljno shvatila ovu krizu. Tako da svaka čast što brinu o preduzećima.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    23.3.2022 #6 Author

    Pomažu im da izdrže da se što duže bore jer to njima i odgovara!

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.3.2022 #7 Author

    Pomazu zato sto verovatno ce imati kotist od toga…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...