u fokusu će biti rezultati američke ekonomije i sednica ECB

Evropske i azijske berze optimistično započele nedelju

BerzaEUSvetVesti

6.6.2022 11:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Evropske i azijske berze optimistično započele nedelju Evropske i azijske berze optimistično započele nedelju
Na evropskim berzama jutros su zbirne vrednosti akcija porasle, nadoknadivši deo gubitaka od prošloge nedelje, a najviše su ojačali rudarski i sektor luksuznih proizvoda.... Evropske i azijske berze optimistično započele nedelju

Na evropskim berzama jutros su zbirne vrednosti akcija porasle, nadoknadivši deo gubitaka od prošloge nedelje, a najviše su ojačali rudarski i sektor luksuznih proizvoda.

Nakon prva dva sata trgoavanja, STOXX 600 indeks vodećih europskih akcija bio je u plusu oko 0,6 odsto, nakon što je prošle nedelje skliznuo 0,9 odsto. Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 1,05 odsto, na 7.612 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,70 odsto, na 14.560 bodova, a pariski CAC 0,92 odsto, na 6.545 bodova.

Pritom su najviše porasle cene akcija u rudarskom i sektoru luksuznih proizvoda, više od jednog procenta, što se zahvaljuje popuštanju restriktivnih mera protiv virusa Covid-19, pa se očekuje jačanje potražnje, piše Hrportfolio.

I na većini azijskih berzi vrednosti akcija su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio u plusu 0,1 odsto. Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,6 odsto, dok su cene akcija u Šangaju i Hongkongu porasle nešto više od 1,2 odsto. U Australiji su, pak, pale 0,4 odsto, dok se u Južnoj Koreji zbog praznika ne radi.

Najviše su jutros porasle cene akcija na kineskim berzama jer su ulagače ohrabrili pokazatelji oporavka ekonomskih aktivnosti. PMI indeks aktivnosti u uslužnom sektoru dosegao je u maju 41,4 boda, dok je mesec dana pre iznosio samo 36,2 boda.

Premda kretanje indeksa ispod nivoa od 50 bodova ukazuje na pad aktivnosti, ulagači su zadovoljni jer aktivnosti postupno jačaju, a s ukidanjem restrikcija protiv korona virusa u mnogim gradovima, uključujući Peking i Šangaj, tempo ekonomskog rasta trebalo bi da se ubrza, tim pre jer kineske vlasti najavljuju nove podsticajne mere.

U fokusu ulagača ove nedelje biće novi ekonosmki pokazatelji u najvećim svetskim ekonomijama, kao i sednice centralnih banaka. U SAD će u petak biti objavljeni podaci o inflaciji u maju, koji će pokazati jesu li inflatorni pritisci već dosegnuli vrhunac, pa polagano popuštaju ili se inflacija i dalje kreće blizu najviših nivoa u 40 godina. U četvrtak će pak u fokusu ulagača biti sednica čelnika Evropske centralne banke.

  • MARKO7

    6.6.2022 #1 Author

    Kakva li je situacija sada na berzi?

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.6.2022 #2 Author

    Optimizam na berzi u ovom vremenu je doskutabilna..

    Odgovori

  • VANJA

    29.6.2022 #3 Author

    Pocele optimisticno ali je uvek neizvesno!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...