Nema nagoveštaja o ukidanju zabrane putovanja u SAD

Evropski biznismeni odsečeni od svojih američkih investicija

BiznisEUInvesticijeNovacSvetVesti

27.7.2021 16:34 Autor: Vladimir Jokanović 0

Evropski biznismeni odsečeni od svojih američkih investicija Evropski biznismeni odsečeni od svojih američkih investicija
Američka vlada za sada ne planira da ukine zabranu ulaska za putnike iz 26 država članica Šengenske unije, kao i iz Irske, Velike Britanije,... Evropski biznismeni odsečeni od svojih američkih investicija

Američka vlada za sada ne planira da ukine zabranu ulaska za putnike iz 26 država članica Šengenske unije, kao i iz Irske, Velike Britanije, Kine, Indije, Južne Afrike, Irana i Brazila. Izvori iz Bele kuće potvrdili su da „u ovom trenutku“ ne nameravaju da ukinu nijedno ograničenje ulaska zbog širenja delta varijante korona virusa.

Iako je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) izjavio tokom nedavne posete nemačke kancelarke Angele Merkel da će nakon 16 meseci zabrana ulaska iz Evrope uskoro biti ukinuta, na naknadnom sastanku Bele kuće, odlučeno je da se zabrana produži, prenosi SchengenVisaInfo.

„S obzirom na to gde smo danas sa varijantom delta korona virusa, SAD će za sada zadržati postojeća ograničenja putovanja“, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Reuters. EU je ukinula zabranu ulaska putnika iz SAD 18. juna, kada ju je stavila na spisak epidemiološki sigurnih zemalja.

Evropski izaslanik u Vašingtonu, Stravos Lambridindinis, kritikovao je odluku SAD da zadrže zabranu putovanja, posebno za evropske poslovne ljude, kojima je uskraćena mogućnost da nadgledaju svoje američke investicije. „To treba da prestane“, rekao je evropski diplomata.

On je ocenio da EU i SAD moraju ponovo da pokrenu svoje zajedničke ekonomije nakon što je istakao da 60 odsto stranih investicija dolazi u SAD iz zemalja EU. „Rukovodioci tih kompanija žele da mogu da putuju u SAD da bi nadgledali te investicije, a danas to ne mogu. To je greška“, ocenio je Lambridindinis.

Nemačko udruženje mašinske industrije (VCMA) takođe je kritikovalo američku zabranu ulaska u pismu upućenom američkoj ambasadi u Berlinu. VCMA zahteva da se zabrana ukine kako bi građani Nemačke mogli ponovo da putuju u SAD.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...