wall street negativno reagovao na najave američke centralne banke

FED možda već od marta podiže kamatne stope

BankeNovacSvetVesti

6.1.2022 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

FED možda već od marta podiže kamatne stope FED možda već od marta podiže kamatne stope
Federalne rezerve (FED) su na svom redovnom zasedanju objavile planove za smanjivanje obima obveznica. Do početka smanjivanja bilansa doći će nakon što američka centralna... FED možda već od marta podiže kamatne stope

Federalne rezerve (FED) su na svom redovnom zasedanju objavile planove za smanjivanje obima obveznica. Do početka smanjivanja bilansa doći će nakon što američka centralna banka počne da povećava kamatne stope.

Kako prenosi Wall Street Journal, iako zvaničnici nisu doneli nikakvu odluku o tome kada će FED početi da povlači skoro 8,3 biliona dolara u hartijama od vrednosti koje drži, izjave sa održanog sastanka ukazuju da bi proces mogao da počne 2022. godine, verovatno u narednih nekoliko meseci.

Tržišna očekivanja trenutno su da će Fed početi da povećava referentnu kamatnu stopu već u martu, što bi značilo da bi smanjenje bilansa stanja moglo da počne pre leta.

U zapisniku sa noćašnjeg zasedanja takođe je ukazano da će, kada proces počne, „odgovarajući tempo oticanja bilansa verovatno biti brži nego što je bio tokom prethodne epizode ​​normalizacije“ u oktobru 2017. godine, piše CNBC.

Veličina bilansa Federalnih rezervi je značajna jer se kupovina obveznica centralne banke smatra ključnim elementom u održavanju niskih kamatnih stopa, uz istovremeno jačanje finansijskih tržišta održavanjem protoka novca.

Wall Street je kratkoročno negativno reagovao na ove vesti, sa padom akcija i porastom prinosa državnih obveznica.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...