FED TRAŽI VEĆU POMOĆ DOMAĆINSTVIMA I PREDUZEĆIMA Oporavak još daleko, upozorio Pauel

SvetVesti

7.10.2020 10:02 Autor: Vladimir Jokanović 0

FED TRAŽI VEĆU POMOĆ DOMAĆINSTVIMA I PREDUZEĆIMA Oporavak još daleko, upozorio Pauel FED TRAŽI VEĆU POMOĆ DOMAĆINSTVIMA I PREDUZEĆIMA Oporavak još daleko, upozorio Pauel
Ekonomski oporavak SAD daleko je od završetka i mogao bi da sklizne u spiralu pada ako ne bude efikasne kontrole korona virusa i podrške... FED TRAŽI VEĆU POMOĆ DOMAĆINSTVIMA I PREDUZEĆIMA Oporavak još daleko, upozorio Pauel

Ekonomski oporavak SAD daleko je od završetka i mogao bi da sklizne u spiralu pada ako ne bude efikasne kontrole korona virusa i podrške rastu, upozorio je predsednik Federalnih rezervi (FED) Džerom Pauel (Jerome Powell) apelujući za veću pomoć preduzećima i domaćinstvima.

„Privredna ekspanzija je još uvek daleko“, naveo je Pauel u izjavi Nacionalnom udruženju za poslovnu ekonomiju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters. On je napomenuo da bi, čak ako se oporavak jednostavno previše uspori, to moglo da dovede do „tragičnih“ posledica po ljude u slabijoj finansijskoj situaciji, do produbljivanja nejednakosti i stanja u kojem se „slabost hrani na nemoći“.

U takvoj situaciji, rekao je, zvaničnici bi trebalo da preuzmu rizik da onima kojima je to potrebno daju i više a ne premalo, pozivajuću indirektno članove Kongresa i administracije predsednika Donalda Trampa da ciljaju viši iznos u svojoj debati o tome koliko još novca treba potrošiti za pomoć domaćinstvima i preduzećima.

„Premala podrška dovela bi do mlakog oporavka, stvarajući nepotrebne teškoće domaćinstvima i preduzećima. Rizici od pružanja preterane podrške su, čini se, za sada manji. Čak i ako se na kraju pokaže da su mere podrške veće nego što je potrebno, one neće propasti. Oporavak će biti jači i brži“, dodao je Pauel.

Ova izjava, navodi Reuters, označava blagi zaokret u Pauleovim javnim nastupima, pri čemu je ranije njegova retorika bila fokusirana na izgradnju finansijskog „mosta“ ka postpandemijskoj eri, a sada sugeriše da bi čak i oporavak koji sklizne u manju brzinu mogao da preraste u verovatnu recesiju.

Akcije na berzi Wall Street pale su nakon Pauelovih komentara, promena vrednosti dolara prema korpi valuta bila je neznatna, dok cene američkih državnih hartija od vrednosti beleže mešovite rezultate.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...