FEDERACIJA BIH ISPLATILA SAMO 18 ODSTO SREDSTAVA ZA OPORAVAK OD KORONE Za ostatak novca se još ne zna gde će biti potrošen

RegionVesti

5.9.2020 12:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

FEDERACIJA BIH ISPLATILA SAMO 18 ODSTO SREDSTAVA ZA OPORAVAK OD KORONE Za ostatak novca se još ne zna gde će biti potrošen FEDERACIJA BIH ISPLATILA SAMO 18 ODSTO SREDSTAVA ZA OPORAVAK OD KORONE Za ostatak novca se još ne zna gde će biti potrošen
Od 488 miliona maraka koje je Vlada Federacije BiH osigurala za primenu „korona zakona“ potrošeno je samo 90 miliona. Ostatak bi, kako tvrde ekonomisti,... FEDERACIJA BIH ISPLATILA SAMO 18 ODSTO SREDSTAVA ZA OPORAVAK OD KORONE Za ostatak novca se još ne zna gde će biti potrošen

Od 488 miliona maraka koje je Vlada Federacije BiH osigurala za primenu „korona zakona“ potrošeno je samo 90 miliona. Ostatak bi, kako tvrde ekonomisti, novim rebalansom trebao biti vraćen u budžet.

Dok se spekuliše gde će preostali novac biti utrošen, privredni subjekti još saniraju štete. Samo 18 odsto sredstava koja su planirana za sanaciju ekonomskih posledica u Federaciji BiH utrošeno je za subvencionisanje poreza i doprinosa privrednim subjektima.

Za ostatak sredstava namena se još ne zna, izvešatava BHRT.

Na brojne upite prema Vladi Federacije BiH i ministarstvima o nameni utroška preostalih više od 390 miliona, nema odgovora. U međuvremnu, nastale štete, koje su prema svemu sudeći nemerljive, još se saniraju. Obećane subvencije još nisu isplaćene privrednicima koji su imali i stopostotne gubitke.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar, pita se da li je uslov za dobijanje kredita Međunarodnog monetarnog fonda bila pomoć privredi ili popunjavanje budžetskih rupa.

Međunarodni monetarni fond kroz aranžman brzog finansiranja nije odredio neku posebnu namenu. Dakle, ovo nisu namenska kreditna sredstva kao inače aranžmani ovog fonda i vlada će ovo moći da koristi za održavanje budžetske potrošnje, dakle tekuće potrošnje, kaže Čavalić.

Fedraciju BiH, kako tvrdi Čavalić, tek čeka teška jesen. Od oktobra se, kako procenjuje, može očekivati prava ekonomska kriza. Nepohodno će biti doneti i „korona 2 zakon“ ili neko drugo rešenje, navodi BHRT.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...