Koji naslovi su potencijalni komercijalni hitovi?

Festival u Kanu okuplja oko pet hiljada svetskih trgovaca filmovima (VIDEO)

KulturaLifestyleSvetU fokusuVesti

22.5.2022 15:43 Autor: Marko Miladinović 10

Festival u Kanu okuplja oko pet hiljada svetskih trgovaca filmovima (VIDEO) Festival u Kanu okuplja oko pet hiljada svetskih trgovaca filmovima (VIDEO)
Filmski festival u Kanu tačno je na sredini svog ovogodišneg trajanja i završiće se proglašenjem osvajača Zlatne palme 28. maja. Kao i uvek, pretendenata... Festival u Kanu okuplja oko pet hiljada svetskih trgovaca filmovima (VIDEO)

Filmski festival u Kanu tačno je na sredini svog ovogodišneg trajanja i završiće se proglašenjem osvajača Zlatne palme 28. maja. Kao i uvek, pretendenata za najvažnije nagrade je mnogo, a crveni tepisi i gala večere ponovo pune stupce vodećih svetskih šobiz medija nakon dve godine pauze zbog pandemije korona virusa.

U isto vreme održava se i “filmska pijaca”, odnosno Marché du Film – poslovni pandan Filmskog festivala u Kanu i jedno od najvećih filmskih tržišta na svetu. Osnovana 1959. godine, održava se svake godine u saradnji sa Kanskim festivalom i tokom njegovog trajanja.

Ovaj svojevrsni sajam prilika je da producentske i distributerske kuće širom sveta ugovaraju saradnju i otkup filmova za prikazivanje. Uz tržište koje je poslednjih godina stvoreno oko američkog Sundance festivala, Marché du Film je najznačajnija “filmska pijaca” na svetu.

U okviru ovog podfestivala, 2019. godine trgovalo je gotovo 20.000 učesnika. Tržište je podeljeno na podsekcije, to jest podtržišta, kao što su dokumentarni filmovi, animirani, itd. Te, poslednje pretpandemijske godine, učestvovalo je oko 5.500 filmskih kompanija, a brojke za ovu godinu biće tek naknadno saopštene.

Kako piše Hollywood Reporter, ove godine će ponovo biti prisutan veliki broj potencijalnih kupaca, ali za razliku od pretpandemijskog perioda neće biti puno skupih projekata (iznad 100 miliona dolara) u ponudi. Pored toga, uloga velikih striming kompanija, kao što je Netflix, najverovatnije će biti umanjena zbog njihovih nešto gorih finansijskih rezultata, dok se očekuje veća aktivnost od distributera koji dolaze iz Azije.

Kanski festival ove godine plasirao je u okviru svog takmičarskog dela nekoliko dela čuvenih autora koji će se boriti za glavne umetničke nagrade, ali je mimo najvažnijih programa upriličeno i nekoliko glasovitih premijera komercijalnih hitova u najavi, koji bi trebalo da uzdrmaju blagajne širom sveta u svetu između pandemijske i ukrajinske krize.  

Od takvih naslova svakako su najzvučniji “Top Gun: Maverick” koji je posle tri godine zastoja usled pandemije i trideset i kusur godina od prvog dela, opet predstavio zvezdu Toma Kruza (Tom Cruise) u ulozi neustrašivog test pilota. Ocene holivudskih kritičara su za sada veoma pozitivne.

Tu je i biografski film o životu kralja rokenrola “Elvis”, australijskog reditelja Baza Lurmana (Baz Lurhmann) sa Ostinom Batlerom (Oustin Butler) u naslovnoj ulozi, kao i velikim Tomom Henksom (Tom Hanks) u ulozi kontroverznog Elvisovog menadžera Pukovnika Toma Parkera.

Ne manje interesantni biće naslovi dvojice veterana povratnika. Naime, čuveni autor telesnih horora Dejvid Kronenberg (David Cronenberg) predstaviće se filmom “Crimes of the Future” sa Vigom Mortensenom (Viggo Mortensen), Leom Sejdu (Léa Seydoux) i Kristen Stjuart (Kristen Stewart) u glavnim ulogama. Kronenberg na sebi svojstven način obrađuje veoma aktuelnu temu transfiguracije uz pomoć tehnologije. Tu je i autor tetralogije “Mad Max”, Džordž Miler (George Miller) sa svojim delom “Three Thousand Years of Longing”, u kome Idris Elba i Tilda Svinton (Tilda Swinton) prolaze kroz izmaštane fantastične svetove u modernoj reimaginaciji ispunjavanja tri želje iz čarobne lampe.

  • TATJANA

    22.5.2022 #1 Author

    Distributeri iz Azije na velika vrata ulaze u filmsku industriju

    Odgovori

  • GOCA BG

    22.5.2022 #2 Author

    Posle korone bice to pravi spektakl…

    Odgovori

  • MARE

    22.5.2022 #3 Author

    Kad je kupovina filmova imala vrednost, to je bilo proslo vreme

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    22.5.2022 #4 Author

    Divota, odličan članak.

    Odgovori

  • SNEZANA

    23.5.2022 #5 Author

    Najozbiljniji filmski festival

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    23.5.2022 #6 Author

    Kan je već dugo jedno od najvažnijih mesta za proizvodnja e i trgovce filmovima.

    Odgovori

  • DEKSI

    23.5.2022 #7 Author

    Slažem se, biće zanimljivo.

    Odgovori

  • Lelica

    23.5.2022 #8 Author

    Ozbiljan festival i organizacija.

    Odgovori

  • TINA

    28.5.2022 #9 Author

    Uvek interesantna manifestacija

    Odgovori

  • STRAHINJA

    29.5.2022 #10 Author

    Listajuci fotografije gostiju, izgleda da se prisustvo placa i to ne mnogo…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...