Uprava kompanije Domplan odlučila da ne rizikuje

Firme u Sloveniji obustavljaju isporuke gasa

BiznisEUPoslovanjeVesti

14.9.2022 18:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Firme u Sloveniji obustavljaju isporuke gasa Firme u Sloveniji obustavljaju isporuke gasa
Pojedine firme u Sloveniji, poput Domplana u Kranju i Komunale u Velenju, prestaće da isporučuju prirodni gas zbog visokih cena ovog energenta na berzi... Firme u Sloveniji obustavljaju isporuke gasa

Pojedine firme u Sloveniji, poput Domplana u Kranju i Komunale u Velenju, prestaće da isporučuju prirodni gas zbog visokih cena ovog energenta na berzi i opštih troškova energije.

Tamošnja vlada je sredinom avgusta objavila Uredbu o utvrđivanju cena gasa iz gasnog sistema kojom su cene ograničene, prenosi Poslovni dnevnik.

U međuvremenu, dobavljači prirodnog gasa uskladili su svoje cene s vladinom uredbom prema kojoj kilovat-sat prirodnog gasa može koštati najviše 0,073 evra. Kranjska firma Domplan krajem prošle nedelje obavestila je kupce da od novembra obustavlja isporuke ​​gasa i otkazuje ugovore sa svim kupcima.

Firma ostaje operator distribucionog sistema gasa na području Kranja, Nakle i Šenčura. Domplan je mali privatni snabdevač koji se bavi gasom od 1992. godine.

“Uprava firme na temelju finansijske analize procenjuje da ne može da rizikuje zbog regulacije cena”, objasnio je Saša Krč, direktor Domplana, dodajući da je to povezano s razvojem energetske krize i nedefinisanom situacijom oko naknade štete dobavljačima.

Još u avgustu je iz sličnih razloga i Komunalno preduzeće Velenje najavilo obustavu isporuke prirodnog gasa od 1. oktobra, a o tome razmišlja i Energetika Celje, ako država ne pokrije gubitak prihoda zbog ograničenja cena.

Kako su za agenciju STA rekli iz Energetike Celje, jedna od mogućnosti je i odustajanje od delatnosti snabdevanja gasom.

  • GAGA

    14.9.2022 #1 Author

    Teska ce biti ova zima za sve

    Odgovori

  • TATJANA

    15.9.2022 #2 Author

    Dobre odluke

    Odgovori

  • MAJA

    15.9.2022 #3 Author

    Verovatno znaju sta rade , promišljato

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    15.9.2022 #4 Author

    Niko neće da radi sa gubitkom ili ogromnim rizikom. To je potpuno normalno.

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.9.2022 #5 Author

    Opravdana odluka,rizik je veliki…

    Odgovori

  • Tina

    18.9.2022 #6 Author

    Kriza je velika

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...