Komisija za zaštitu konkurencie izrekla meru zbog neprijavljivanja koncentracije u 2019.

Fortenova grupa mora da plati 8,82 miliona dinara na račun Budžeta Srbije

SrbijaVesti

19.4.2021 17:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Fortenova grupa mora da plati 8,82 miliona dinara na račun Budžeta Srbije Fortenova grupa mora da plati 8,82 miliona dinara na račun Budžeta Srbije
Koncentracija nastala sticanjem pojedinačne kontrole od hrvatske Fortenova Grupe nad 21 privrednim društvom u Srbiji sprovedena je bez prethodno izdatog odobrenja, utvrdila je Komisija... Fortenova grupa mora da plati 8,82 miliona dinara na račun Budžeta Srbije

Koncentracija nastala sticanjem pojedinačne kontrole od hrvatske Fortenova Grupe nad 21 privrednim društvom u Srbiji sprovedena je bez prethodno izdatog odobrenja, utvrdila je Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) Srbije i izrekla je toj Grupi meru tešku 8,82 miliona dinara.

U dokumentu sa početka februara koji je nedavno objavljen na službenoj stranici, KZK navodi se da je meru zaštite konkurencije Fortenova dužna da plati na račun Budžeta Srbije.

KZK je u ovom rešenju navela i da koncentracija Fortenove ispunjava uslove dozvoljenosti, a u obrazloženju je istaknuto da nisu počinjene povrede konkurencije već zakonskih obaveza prijave koncentracije.

Izrečena mera, navodi se, ima efekat pojedinačne i generalne prevencije.

Srpska KZK ovaj postupak je vodila od septembra 2019. godine a protiv izrečene mere Fortenova Grupa može da pokrene upravni spor.

Grupu privrednih društava koju je ranije je kontrolisala kompanija Agrokor sada kontroliše Fortenova, a među njima su Frikom, MG Mivela, Dijamant, Kikindski mlin, Kompas, Nova Sloga i IDEA. Ta koncentracija je odobrena posebnim rešenjem Komisije za zaštitu konkurencije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...