Mađarski Indotek verovatno neće postati vlasnik

Fortenova odlučuje o sudbini Mercatora

BerzaBiznisInvesticijeNovacRegionVesti

22.8.2022 09:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Fortenova odlučuje o sudbini Mercatora Fortenova odlučuje o sudbini Mercatora
Glavna skupština Mercatora, održana krajem prošle godine, potvrdila je istiskivanje malih akcionara te je, uprkos najavljenim protivtužbama, Mercator ostao u većinskom vlasništvu hrvatske Fortenove... Fortenova odlučuje o sudbini Mercatora

Glavna skupština Mercatora, održana krajem prošle godine, potvrdila je istiskivanje malih akcionara te je, uprkos najavljenim protivtužbama, Mercator ostao u većinskom vlasništvu hrvatske Fortenove koja, prema pisanju ljubljanskog Dnevnika, planira da kupi 43 odsto vlasničkog udela od ruske državne banke Sberbanke i proda ga u sledećem koraku.

Skupština Fortenove u četvrtak nije bila moguća po drugi put, tako da se čeka tek treći pokušaj, kada neće biti potrebno učešće 50 odsto vlasnika, javlja Dnevnik, a prenosi Seebiz.

U odsustvu ruskih vlasnika, prema njihovom izveštaju, taj udeo trebao bi imati Pavao Vujnovac preko kompanije PPD, a koji zbog velikog bogatstva i uspešnih poslova spada među najbogatije Hrvate. Prema Dnevniku, cena 43 procenta vlasništva ruske banke neće premašiti 500 miliona evra, o čemu govori i hrvatska TV N1.

S Vujanovcem bi trebali tražiti nove vlasnike, najverovatnije iz mirovinskih fondova i osiguravajućih kuća, ali ne samo iz Hrvatske, nego i iz Slovenije i Srbije gde Fortenova ima predstavništva, javljaju ova dva medija.

Prema Dnevniku, mađarsko-američki fond Indotek neće kupiti ovih 43 odsto od Fortenove, što je dogovoreno u aprilu ove godine. Već su potpisali pismo namere, ali posao je zavisio od tržišnih regulatora u nekoliko zemalja. Budući da se ti postupci ne odvijaju u predviđenim rokovima, prema neslužbenim izvorima Dnevnika, vlasnički udeo u Fortenovi, koji kontroliše Sberbank, najpre će biti otkupljen kao vlastiti udeo, jer bi u tom slučaju bilo lakše dobiti odobrenja regulatora.

Grupa Mercator za 2022. godinu planira 2,26 milijardi evra prihoda, što predstavlja rast od 4,9 odsto u odnosu na procene za 2021. godinu.

FORTENOVA GRUPA d.d.

Ulica Marijana Čavića 1, 10000 Zagreb , Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
289.066.260,98 (2021)
Broj zaposlenih:
nedostupan podatak (2021)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...