Transbalkanski koridor za kvalitetniju struju i manje gubitke

(FOTO) Potpisan sporazum o dodeli 12,5 miliona evra za Transbalkanski koridor

BiznisEkologijaInfrastrukturaSrbijaU fokusuVesti

22.2.2021 19:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

(FOTO) Potpisan sporazum o dodeli 12,5 miliona evra za Transbalkanski koridor (FOTO) Potpisan sporazum o dodeli 12,5 miliona evra za Transbalkanski koridor
Izgradnja Transbalkanskog koridora važna je za Srbiju jer će omogućiti bolju i kvalitetniju snabdevenost električnom energijom, smanjiće gubitke i povezati našu zemlju sa regionom,... (FOTO) Potpisan sporazum o dodeli 12,5 miliona evra za Transbalkanski koridor

Izgradnja Transbalkanskog koridora važna je za Srbiju jer će omogućiti bolju i kvalitetniju snabdevenost električnom energijom, smanjiće gubitke i povezati našu zemlju sa regionom, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ministarka Mihajlović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić i direktor kancelarije nemačke KfW banke u Srbiji Rudiger Hartman potpisali su Sporazum o dodeli investicionih sredstava za deonicu Obrenovac-Bajina Bašta u okviru Transbalkanskog koridora. Potpisivanju sporazuma prisustvovao je ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Mihajlović je posle potpisivanja rekla da je ukupna vrednost Transbalkanskog koridora 157 miliona evra, a da će biti dugačak 321 kilometar.

Za deonicu Obrenovac – Bajina Bašta koja će biti duga 109 kilometara, obezbeđen je grant od 12,5 miliona evra, a njena ukupna vrednost je 60 miliona evra.

Srbija da bude koridor u energetici, ne samo u saobraćaju

Mihajlović je navela da je u okviru Transbalkanskog koridora završena jedna od deonica koja povezuje Srbiju i Rumuniju, da su u toku radovi na deonici od Kragujevca do Kraljeva i izrazila nadu da će uskoro biti potpisan sporazum o investicionim sredstvima za još jednu deonicu ovog koridora od Bajine Bašte do granice sa BiH i Crnom Gorom.

Foto:Tanjug

“Transbalkanski koridor omogućiće ono što je negde i naša vizija, a to je da budemo tranzitni koridor i u energetici, ne samo u saobraćaju”, istakla je Mihajlović i dodala da naša visokonaponska mreža mora da bude najbolja i na 400kw, ali i da naše trafostanice moraju da budu nove ili dodatno opremljene.

Mihajlović je zahvalila Vladi Nemačke i Nemačkoj razvojnoj banci (KfW) na saradnji u mnogim projektima i dodala da su projekti koje Srbija radi sa KfW bankom vredni 830 miliona evra. Zahvalila je i Evropskoj uniji na partnerskom radu i na grantu za jednu od deonica za Transbalkanski koridor.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib rekao je da Nemačka više od 20 godina u sklopu bilateralne saradnje sa Srbijom radi na razvojnim projektima i dodao da je tokom tih godina uložila oko dve milijarde evra u brojne projekte.

Koridor će približiti region celoj EU

Šib je rekao da je oko 800 miliona evra uloženo samo u oblasti energetike i istakao da je za Nemačku ta oblast od velikog značaja. kako je objasnio, njegova zemlja je pre svega fokusirana na snabdevanje električnom energijom, bezbedosti elektromreže, a sada i na ulaganje u projekte koje koriste energiju iz obnovljivih izvora kako bi se smanjila emisija štetnih gasova.

Foto: Tanjug

„Današnje potpisivanje ugovora se odnosi na važan projekat, važan za regionalnu saradnju, radi se o prenosnom sistemu i rehabilitaciji ove deonice, kako bi prenos energije bio još efikasniji“, rekao je Šib i dodao da će se Transbalkanskim koridorom region približiti celoj EU.

Šef operacije Delegacije EU Ingve Engstroem kaže da je Transbalkanski koridor veoma važan za energetsku distribuciju regiona i Srbije.

Engstroem ističe da Evropska unija ima poseban investicioni okvir za Zapadni Balkan iz kojeg se finansiraju projekti koji se snabdevaju iz tri izvora – zemalja članica, budžeta EU i banaka.

Do sada je, kaže, iz tog okvira Srbija bespovratno dobila 220 miliona evra, u kreditima 4,2 milijarde evra, što je ukupno 5,5 milijardi evra.

Foto: Tanjug

Direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić kaže da su EMS i Srbija donacijom današnjih sredstava za deonicu Obrenovac – Bajina Bašta korak bliže ukupnoj realizaiciji Transbalkanskog koridora i dodala da je time Srbija bliže i do učvršćivanja svoje pozicije kao regionalnog lidera na polju energetike.

Zahvalila je evropskim partnerima za podršku kroz donacije i povoljne kreditne linije na tom projektu i što prepoznaju značaj Transbalkanskog koridora za region i Srbiju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...