(FOTO/VIDEO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Kopaonik se voli i leti i zimi, zabeležio rekordne posete tokom pandemije

BiznisLifestyleSrbijaTurizamVestiZanimljivosti

19.11.2020 10:58 Autor: Julijana Vincan 5

(FOTO/VIDEO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Kopaonik se voli i leti i zimi, zabeležio rekordne posete tokom pandemije (FOTO/VIDEO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Kopaonik se voli i leti i zimi, zabeležio rekordne posete tokom pandemije
Kopaonik, poznat kao „krov Srbije„, najveći je planinski masiv u Srbiji i broj jedan zimska turistička destinacija, ali je omiljen našim i stranim turistima... (FOTO/VIDEO) TURISTIČKE LEPOTE SRBIJE Kopaonik se voli i leti i zimi, zabeležio rekordne posete tokom pandemije

Kopaonik, poznat kao „krov Srbije„, najveći je planinski masiv u Srbiji i broj jedan zimska turistička destinacija, ali je omiljen našim i stranim turistima i leti.

Foto: Olja Simović

„Turistički centar Kopaonik ima reputaciju najatraktivnije zimske destinacije ali je, zahvalјući razvoju niza pratećih sadržaja, sezona produžena na čitavu godinu. Uređene staze, moderne žičare, sadržaji za sve koji vole „zimske radosti“ – sinonim su za avanturu, adrenalin i izazov iskusnih skijaša i početnika, bordera, lјubitelјa frirajda“, objašnjavaju za Biznis.rs iz TO Raška.

Foto: TO Raška

Porodice sa decom mogu da uživaju u sadržajima dečijeg grada i avantura parka, zimskim aktivnostima – sankanju, klizanju, pravlјenju Sneška Belića, prvim skijaškim koracima u obezbeđenom prostoru „ski vrtića“ sa pokretnom trakom.

Foto: Olja Simović

Idealno mesto za avanturiste i odmor

„Za lјubitelјe noćnog skijanja osvetlјene su staze Pančićev vrh, Karaman greben i Malo jezero. Sezona skijanja traje u proseku od decembra do maja. Kada snežni ambijent zameni zelenilo planine, skijanje se nastavlјa na veštačkoj, letnjoj stazi na Krstu“, ističu u TO Raška.

Foto: TO Raška

Turistički centar Kopaonik tokom letnje turističke sezone, kako kažu, pruža idealne uslove za aktivan i pasivan odmor. Pored raznih vrsta rekreacije i fizičke aktivnosti, turisti mogu uživati u prirodnim lepotama i retkostima ove planine.

Foto: Olja Simović

„Posetioci koji odmor ne mogu da zamisle bez avanture, izazova i novih otkrića, zabavu i adrenalin mogu da pronađu u paraglajdingu, planinskom biciklizmu, off road vožnji terenskim vozilima, alpinizmu, streličarstvu“, pričaju naši sagovornici.

Foto: Olja Simović

Dodaju i da je na Kopaoniku moguće pohađati i neki od mnogobrojnih edukativnih programa i treninga, među kojima su škola jahanja, košarke, škola u prirodi, škola zdravlјa.

Nakon brojnih aktivnosti, iz TO Raška predlažu odmor i opuštanje u Wellness & Spa centru u nekom od hotela.

Foto: Olja Simović

U neposrednoj blizini Turističkog centra Kopaonik nalaze se prirodna atrakcija Semeteško jezero, lekovite vode Jošaničke Banje, vredni kulturno-istorijski spomenici i memorijalna soba Milunke Savić.

Rekordna poseta ovog leta

Kopaonik je ovog leta bio jedna od najatraktivnijih destinacija za odmor u Srbiji. Ovu sezonu, koja je otvorena 18. juna, obeležio je rekordan broj posetilaca.

Foto: TO Raška

Prema podacima Skijališta Srbije, najposećeniji dan na Kopaoniku bio je 22. avgust, kada je letnje sadržaje koristilo 4.400 lјudi.

„Veliki broj raznovrsnih sadržaja za aktivan i pasivan odmor, čist planinski vazduh, prijatna klima i prirodne lepote, poštovanje mera bezbednosti na destinaciji, bili su dovolјni razlozi da značajan broj turista izabere Kopaonik kao destinaciju za odmor“, navode iz turističke organizacije.

Foto: Olja Simović

Naime, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), broj dolazaka domaćih turista u julu ove godine veći je za 59 odsto u odnosu na jul prošle godine. U avgustu se broj dolazaka domaćih turista povećao za 78,9 procenata u odnosu na avgust lane.

Foto: TO Raška

„Posetioci Kopaonika su uživali u pešačkim turama kroz najatraktivnije predele Kopaonika, adrenalinskim sadržajima za decu i odrasle (avantura park, bob na šinama, tjubing, zip line), panoramskoj vožnji žičarom, skijanju na letnjoj stazi“, prisećaju se naši sagovornici.

Foto: TO Raška

Dodaju da su se turisti koji vole avanturu, izazove, zabavu i adrenalin, oprobali u planinskom biciklizmu, off road vožnji terenskim vozilima, alpinizmu, streličarstvu.

Foto: TO Raška

Kopaonik do sada imao veoma uspešnu godinu

Uprkos velikim problemima izazvanim pandemijom, zimska sezona se vrlo uspešno završila. Nemogućnost putovanja naših državljana na destinacije izvan zemlje, doprineli su da ova letnja sezona bude jedna od najboljih letnjih sezona na Kopaoniku u poslednjih nekoliko godina.

Foto: TO Raška

„Pandemija korona virusa izbila je na kraju skijaške sezone, tako da je sezona na Kopaoniku skraćena za samo dve nedelje. Finansijski gubici JP „Skijališta Srbije“ i hotelijera nisu bili veliki, jer je to period kada je i inače manji broj turista na planini“, ističu u TO Raška.

Kako kažu, poštovanjem svih preporuka i uputstava od strane države, sve manifestacije na Kopaoniku koje su bile u planu i programu Turističke organizacije Raška su odložene.

Foto: TO Raška

Vaučeri su i ove godine veoma popularni

Zbog epidemiološke situacije u zemlјi izazvane virusom Covid-19, veliki broj turista izabrao je planinu i odmor u prirodi.

„I ove godine, bilo je interesovanja turista za korišćenje vaučera Republike Srbije u smeštajnim objektima na Kopaoniku. Na listi ugostitelјa za destinaciju Kopaonik nalazi se više od 100 ugostitelјskih objekata za smeštaj (apartmana, hotela, konačišta)“, objašnjavaju u TO Raška.

Foto: Olja Simović

Priprema se nova sezona skijanja

Ljubitelјi skijanja i zimskih sportova sa nestrplјenjem isčekuju prvi sneg i početak zimske sezone.

„Nakon uspešne letnje sezone i rekordnog broja posetilaca u turističkom centru Kopaonik, vrše se pripreme za novu skijašku sezonu, čije se otvaranje očekuje prvog vikenda decembra“, naglasili su sagovornici za Biznis.rs.

Foto: Olja Simović

Iz Skijališta Srbije najavlјuju četiri nove staze. Radovi na gondoli Brzeće – Mali karaman su, kako kažu, u završnoj fazi.

Gondola je dugačka 3,7 km, a povezivaće Brzeće sa centrom Kopaonika.

„Od 15. novembra počinje pretprodaja ski karata putem web shopa Skijališta Srbije. U periodu od 15. do 30. novembra važiće popust od 15 odsto na cene, od 1. do 10. decembra popust od 10 procenata, a od 11. decembra do kraja zimske sezone će važiti popust od pet odsto za sve kupovine putem web shopa“, istakli su iz turističke organizacije.

Foto: Olja Simović

Cene ski karata, kako kažu, ostale su nepromenjene u odnosu na prošlu sezonu.

„Kopaonik raspolaže velikim brojem objekata za smeštaj, od apartmana i kuća za odmor, odmarališta do najluksuznijih hotela u samom centru i vikend naselјu, koji su za goste pripremili razne promotivne pakete“, kažu iz TO Raška.

  • Stefan

    19.11.2020 #1 Author

    Kopaonik je zaista prelep

    Odgovori

  • Džoni

    19.11.2020 #2 Author

    Turisti probali alpinizam😂 Na koju foru su probali ekstremno zahtevnu i opasnu aktivnost za koju su potrebne veštine i znanje

    Odgovori

  • Goca Bg

    19.11.2020 #4 Author

    Bice popunjen i za ovu zimsku sezonu…

    Odgovori

  • Tina

    20.11.2020 #5 Author

    Samo da su cene malo pristupacnije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...