Glavni dobavljač kompanije Apple premešta proizvodnju iz Kine

Foxconn planira izgradnju fabrika komponenti u Indiji

SvetVesti

1.8.2023 17:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Foxconn planira izgradnju fabrika komponenti u Indiji Foxconn planira izgradnju fabrika komponenti u Indiji
Glavni dobavljač kompanije Apple, Foxconn, planira da uloži blizu 500 miliona američkih dolara u izgradnju dve fabrike komponenti u Indiji kao deo stabilne diverzifikacije... Foxconn planira izgradnju fabrika komponenti u Indiji

Glavni dobavljač kompanije Apple, Foxconn, planira da uloži blizu 500 miliona američkih dolara u izgradnju dve fabrike komponenti u Indiji kao deo stabilne diverzifikacije iz Kine.

Najmanje jedna od fabrika koje tajvanska kompanija planira da izgradi u južnoj državi Karnataka proizvodiće delove za Apple, uključujući i iPhone uređaje. Zvanično saopštenje se očekuje već ove nedelje, rekli su izvori, odbivši da budu imenovani jer stvar nije javna, prenosi Bloomberg.

O lokaciji novih pogona tek treba da bude odlučeno.

Apple nije odmah odgovorio na zahtev za komentar, kao ni Foxconn i Vlada države Karnataka.

Foxconn je, takođe, potpisao inicijalni sporazum sa Vladom Tamil Nadua, savezne države Indije, o izgradnji fabrike komponenti sa investicijom od 16 milijardi rupija (258,63 miliona dolara), saopštilo je državno ministarstvo industrije. Projekat planiran u okrugu Kančipuram će verovatno stvoriti oko 6.000 radnih mesta.

Apple dobavljači, kao što je Foxconn, povećali su poslovanje u Indiji u poslednjih nekoliko godina zahvaljujući podsticajima premijera Narendre Modija, koji želi da pokrene lokalnu proizvodnju. Države poput Karnatake, takođe, su stimulisale kompanije brzim donošenjem odluka, smanjivanjem birokratije i subvencijama.

Čip procesora
Foto: Pixabay.com

Potezi kompanije Foxconn u Indiji naglašavaju kako je južnoazijska nacija brzo postala popularna destinacija za proizvođače koji traže alternativu Kini usred rastućih tenzija između Vašingtona i Pekinga. To je i rezultat promene u globalnom lancu snabdevanja, koji se ubrzao tokom pandemije kovida i rata u Ukrajini, i mogao bi da preoblikuje način na koji se proizvodi elektronika.

Planovi o novoj fabrici komponenti su samo dodatak, jer je Foxconn već uložio 700 miliona američkih dolara u izgradnju fabrike na lokaciji od 300 hektara u blizini aerodroma u Bangaloru, glavnom gradu Karnatake, preneo je Bloomberg. Fabrika će verovatno sastavljati iPhone i očekuje se da će otvoriti oko 100.000 radnih mesta.

Veliki kompleks kompanije Foxconn u kom se sklapa iPhone u kineskom gradu Džengdžou – trenutno najvećem svetskom izvoru gedžeta kompanije Apple – zapošljava oko 200.000 radnika, iako taj broj raste tokom vrhunca proizvodne sezone.

Proizvodnja u fabrici u Džengdžouu pala je uoči praznika na kraju 2022. godine zbog pandemije, što je jedan od nekoliko faktora koji su podstakli Apple da preispita svoj lanac snabdevanja koji se oslanja na Kinu.

Odluka kompanije Foxconn sugeriše da bi dobavljači mogli da premeste kapacitete iz Kine daleko brže nego što se očekivalo i predstavlja izazov za Modijevu vladu, koja vidi priliku da zatvori indijski tehnološki jaz sa Kinom, jer zapadni investitori i korporacije su ljuti zbog promjenjivih propisa Pekinga i trgovinskih ograničenja sa Sjedinjenim Američkim Državama.

  • KIMCHI

    2.8.2023 #1 Author

    Smanjena birokratija i jeftinija radna snaga

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...