Na novoj lokaciji biće zaposleno 100.000 radnika

Foxconn ulaže 700 miliona dolara u fabriku u Indiji

BiznisBolji posaoInvesticijePoslovanjeSvet

3.3.2023 09:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Foxconn ulaže 700 miliona dolara u fabriku u Indiji Foxconn ulaže 700 miliona dolara u fabriku u Indiji
Kompanija Foxconn Technology Group, partner tehnološkog giganta Apple, planira da investira oko 700 miliona dolara u novu fabriku u Indiji kako bi pospešila lokalnu... Foxconn ulaže 700 miliona dolara u fabriku u Indiji

Kompanija Foxconn Technology Group, partner tehnološkog giganta Apple, planira da investira oko 700 miliona dolara u novu fabriku u Indiji kako bi pospešila lokalnu proizvodnju, navode ljudi upoznati sa situacijom.

Tajvanska kompanija planira da izgradi fabriku za proizvodnju iPhone telefona na površini od 300 hektara u blizini aerdroma u Bengaluru, glavnom gradu indijske savezne države Karnatake, navode anonimni izvori. U toj fabrici Foxconn bi takođe mogao sastavljati određene delove električnih automobila, piše Bloomberg.

Ovo do sada je jedna od najvećih investicija kompanije Foxconn u Indiji. Takođe, ovakvi potezi ukazuju na rizik da Kina izgubi status najvećeg proizvođača potrošačke elektronike na svetu. Apple i drugi američki brendovi raskidaju ugovore sa dobavljačima iz Kine kako bi istražili druge proizvodne lokacije, kao što su Indija i Vijetnam. U pitanju su pomeranja nabavnih lanaca koja su ubrzana u toku pandemije, a potom i rata u Ukrajini, i koja bi mogla da izmene način proizvodnje elektronike.

Očekuje se da će nova fabrika u Indiji omogućiti zapošljavanje 100.000 radnika, navode anonimni izvori. Proizvodni kompleks kompanije koja sastavllja iPhone telefone u Džengdžou trenutno ima 200.000 zaposlenih. 

Planovi kompanije bi i dalje mogli da se promene, uzimajući u obzir da Foxconn još uvek definiše detalje u vezi sa investiranjem i projektom. Osim toga, nije jasno da li fabrika predstavlja dodatni kapacitet ili proizvodnju koju Foxconn prebacuje sa drugih lokacija kao što su kineski pogoni.

Indija je ponudila finansijske podsticaje dobavljačima kompanije Apple kao što je Foxconn, koji je prošle godine počeo da proizvodi najnoviju generaciju iPhone uređaja na lokaciji u saveznoj državi Tamil Nadu.     

  • GOCA BG

    3.3.2023 #1 Author

    Jeftina radna snaga i ogroman profit za kompaniju,klasika…

    Odgovori

  • TATJANA

    7.3.2023 #2 Author

    Bar negde da se ulaze i zaposljava

    Odgovori

  • Grocka

    2.12.2023 #3 Author

    Jeftina radna snaga..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...