Prihod kompanije pao za 10 odsto u poslednjem kvartalu prošle godine

Foxconn očekuje pad potražnje za „pametnim“ uređajima

Firme u fokusuPoslovanjeSvet

15.3.2023 15:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Foxconn očekuje pad potražnje za „pametnim“ uređajima Foxconn očekuje pad potražnje za „pametnim“ uređajima
Kompanija Foxconn, jedan od glavnih dobavljača za tehnološkog giganta Apple, saopštila je da očekuje da će potražnja za “pametnom” elektronikom ove godine blago pasti,... Foxconn očekuje pad potražnje za „pametnim“ uređajima

Kompanija Foxconn, jedan od glavnih dobavljača za tehnološkog giganta Apple, saopštila je da očekuje da će potražnja za “pametnom” elektronikom ove godine blago pasti, uzimajući u obzir pad neto profita od 10 odsto u četvrtom kvartalu, što je u skladu s procenama analitičara.

Kompanija u kojoj više od polovine prihoda dolazi od proizvodnje potrošačke elektronike prognozira da će ove godine imati značajan rast u drugim sektorima kao što je proizvodnja računarskih, klaud, mrežnih proizvoda i komponenti, piše Reuters.

Kako je izjavio predsednik odbora kompanije Joung Lju (Young Liu), rukovodstvo će imati “relativno konzervativan stav” kada su smart uređaji u pitanju, te smatraju da je moguć blagi pad potražnje. On je ukazao i na faktore kao što su inflacija i usporavanje globalne ekonomije.

Ime kompanije Foxconn našlo se u novinskim naslovima u novembru, kada su mere za suzbijanje virusa Covid-19 navele hiljade radnika da napuste fabriku u kineskom gradu Džengdžou, koja je ujedno i najveće postrojenje za proizvodnju iPhone telefona na svetu. To je dovelo do poremećaja u proizvodnji uoči božićnih i januarskih lunarnih novogodišnjih praznika.

Neto profit u kvartalu od oktobra do decembra pao je sa 44,4 milijarde tajvanskih dolara na 40 milijardi tajvanskih dolara (1,31 milijardu dolara) u istom periodu prethodne godine, saopšteno je iz kompanije. Ove brojke su u skladu sa prognoziranih 39,98 milijardi tajvanskih dolara, koliko je očekivalo 13 analitičara, navodi Refinitiv Data.

U četvrtom tromesečju prihodi za sektor potrošačke elektronike bili su nepromenjeni u odnosu isti period godinu dana ranije, navodi se u saopštenju kompanije.

  • Milovan94

    15.3.2023 #1 Author

    Došlo vreme da i u ovoj grani dodje do pada potražnje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...