zahvaljujući prodaji Bank of the West

Francuska banka BNP Paribas udvostručila profit u prvom kvartalu

BankeEUVesti

3.5.2023 15:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Francuska banka BNP Paribas udvostručila profit u prvom kvartalu Francuska banka BNP Paribas udvostručila profit u prvom kvartalu
Najveća banka u zoni evra BNP Paribas, ostvarila je više nego dupli profit u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period u... Francuska banka BNP Paribas udvostručila profit u prvom kvartalu

Najveća banka u zoni evra BNP Paribas, ostvarila je više nego dupli profit u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na isti period u 2022, usled dobitka od dugo očekivane prodaje filijala u SAD, dok su prihodi nadmašili procene.

Ovo je omoguć́ilo francuskoj banci da poveća svoj kapital i rezerve likvidnosti, u vreme kada evropski kreditori nastoje da povrate poverenje u sektor pogođen previranjima, prenosi Reuters.

Prihod nešto viši od 12 milijardi evra (17,63 milijarde dolara) u tom periodu premašio je konsenzus kompanije od 11,7 milijardi pošto je neto prihod od kamata bio veći na obično teškom francuskom maloprodajnom tržištu, saopštila je banka u sredu.

U trgovanju hartijama od vrednosti, prihod je opao za 1,8 odsto, ali je i dalje bio bolji od nekih sličnih banaka, uključujući Deutsche bank, koja je zabeležila pad trgovanja sa fiksnim prihodima za 17 procenata u prvom tromesečju.

U američkoj banci Goldman Sachs, prodaja u prvom kvartalu od trgovanja fiksnim prihodima, valutama i robama (FICC), obično svetla tačka, pala je 17 odsto na 3,93 milijarde dolara, dok je prihod od trgovanja akcijama pao sedam odsto na 3,02 milijarde dolara.

Prodaja Bank of the West, koja je zatvorena u februaru, donela je oko 2,95 milijardi evra kapitalne dobiti, saopštio je francuski zajmodavac, pomažući BNP Paribasu da poveća svoj CET 1 koeficijent – ključno merilo finansijske snage – na 13,6 odsto, sa 12,3 odsto u prethodnom kvartalu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...