Cilj zaštita strateških industrija i tehnologija

Francuska će pooštriti kontrolu stranih ulaganja u lokalne firme

EUVesti

25.8.2023 09:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Francuska će pooštriti kontrolu stranih ulaganja u lokalne firme Francuska će pooštriti kontrolu stranih ulaganja u lokalne firme
Francuski ministar finansija Bruno le Mer (Bruno Le Maire) obećao je da će pojačati kontrolu stranih ulaganja u preduzeća u zemlji kako bi se... Francuska će pooštriti kontrolu stranih ulaganja u lokalne firme

Francuski ministar finansija Bruno le Mer (Bruno Le Maire) obećao je da će pojačati kontrolu stranih ulaganja u preduzeća u zemlji kako bi se zaštitile strateške industrije i tehnologije.

Obuhvaćeni sektori biće prošireni na kompanije koje se bave ekstrakcijom i preradom kritičnih sirovina, rekao je on, a prenosi Bloomberg.

„Potencijal za osvajanje naših tehnologija i znanja nikada nije bio tako visok“, rekao je Le Mer poslovnim liderima tokom posete regionu Gornje Savoje na jugoistoku Francuske u svom prvom govoru od letnje pauze.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emanuel Macron) forsira Evropu da postane autonomnija nakon pandemije i ruskog napada na Ukrajinu. Francuska i druge evropske zemlje, takođe, potvrđuju nacionalni nadzor nad preduzećima i preispituju neke od svojih lanaca snabdevanja kako bi vratili proizvodnju ključne opreme i tehnologija u region.

Komitet koji razmatra strane investicije u Francuskoj pregledao je 325 dosijea prošle godine, u odnosu na 137 u 2017. godini, rekao je Le Mer. Takođe, on je ponovo potvrdio da će prag od deset odsto na kojem se pokreću kontrole nad neevropskim subjektima koji preuzimaju udeo u strateškim kompanijama, smanjen 2020. godine sa prethodnog nivoa od 25 odsto, ostati na snazi.

„Ovde se radi o zaštiti interesa nacionalne bezbednosti, ne radi se o protekcionizmu“, kaže Paskal Bin (Pascal Bine), partner u kompaniji Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP. „Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Italija, sve ove zemlje sada imaju efikasnije alate za kontrolu stranih investicija.”

Ranije ovog meseca, kabinet italijanske premijerke Đorđe Meloni (Giorgia Meloni) odobrio je zakon koji vladi daje dodatna ovlašćenja da kontroliše šta se može preneti u inostranstvo u oblastima koje uključuju veštačku inteligenciju, poluprovodnike, sajber bezbednost, vazduhoplovstvo i energiju.

U Holandiji, novo zakonodavstvo će omogućiti holandskoj vladi da ograniči veličinu investicija ili blokira posao u potpunosti na osnovu nacionalne bezbednosti. Zakon ima za cilj da zaštiti „kompanije sa intenzivnim znanjem od neželjenog transfera znanja“, navodi Ministarstvo odbrane.

Bine je dodao da ne očekuje da će mere koje je najavio Le Mer naštetiti ekonomiji. „Pogledajte SAD, koja je zemlja sa najviše ograničenja za strane investicije i u isto vreme najatraktivnija nacija za strane investicije“, rekao je on.

Broj obaveštenja koje je pregledao Komitet za strana ulaganja u Sjedinjenim Američkim Državama, ili CFIUS, porastao je na 286 prošle godine sa 97 u 2013. godini, prema godišnjem izvještaju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...