Emanuel Makron se zalaže i za ograničenje cena ruskog gasa

Francuska za zajedničku praksu kupovine gasa u EU

EUU fokusuVesti

6.9.2022 08:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Francuska za zajedničku praksu kupovine gasa u EU Francuska za zajedničku praksu kupovine gasa u EU
Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) založio se za zajedničku praksu kupovine gasa u Evropi, kako bi bilo jeftinije, i da se ograniči cena... Francuska za zajedničku praksu kupovine gasa u EU

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) založio se za zajedničku praksu kupovine gasa u Evropi, kako bi bilo jeftinije, i da se ograniči cena ruskog gasa koji se isporučuje gasovodima.

„Mi se zalažemo za zajedničku praksu kupovine gasa. To bi omogućilo Evropi da, kupujući zajedno, kupujemo jeftinije“, izjavio je Makron posle razgovora sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Olaf Scholz), prenosi Beta.

On je dodao da će Francuska podržati eventualni predlog Evropske komisije ako odluči da postavi gornju granicu cene gasa koji se kupuje gasovodima iz Rusije.

Francuski predsednik je naglasio da je njegova zemlja za sprovođenje reforme veleprodajnog tržišta električne energije u Evropi, i istakao da se zalaže za mehanizme smanjenja cena posle istorijskog rekorda tokom leta.

„Mi branimo evropski mehanizam doprinosa, a taj doprinos bi mogao da se vrati državama za finansiranje njihovih ciljanih nacionalnih mera“, ocenio je Makron, dok Evropska komisija priprema sopstveni plan reformi.

Prema njegovim rečima, Francuska je spremna da isporuči više gasa Nemačkoj koja bi mogla da tu zemlju snabdeva električnom energijom, ako to bude zahtevala energetska kriza ove zime.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...