Rezultati evropskih ekonomija u 2021. godini

Francuska zabeležila rekordan rast, Nemačka podbacila

EUVesti

28.1.2022 12:08 Autor: Vladimir Jokanović 2

Francuska zabeležila rekordan rast, Nemačka podbacila Francuska zabeležila rekordan rast, Nemačka podbacila
Francuska je prošle godine zabeležila najveći rast u više od pet decenija, dostigavši sedam odsto, nakon što se druga najveća ekonomija evrozone oporavila od... Francuska zabeležila rekordan rast, Nemačka podbacila

Francuska je prošle godine zabeležila najveći rast u više od pet decenija, dostigavši sedam odsto, nakon što se druga najveća ekonomija evrozone oporavila od krize Covid-19 brže nego što se očekivalo, prema podacima koji su objavljeni u petak. Istovremeno, Nemačka je ostvarila slabije rezultate od očekivanih i preti joj recesija.

Ekonomija Francuske ojačala je za 0,7 odsto u poslednja tri meseca prošle godine, nakon izuzetno snažnog trećeg kvartala kada je porasla za 3,1 procenat, saopštila je statistička agencija INSEE u preliminarnom izveštaju, prenosi Reuters. Prema anketama agencije, ekonomisti su prognozirali rast od 0,5 odsto u poslednjem kvartalu 2021. godine.

Najjača ekonomija Evrope, Nemačka, u istom kvartalu oslabila je za 0,7 odsto, umesto za očekivanih 0,3 procenta, pokazali su preliminarni podaci koje je objavio Destatis. Godišnji rast nemačkog BDP u 2021. godini je 1,4 umesto očekivanih 1,8 procenata, prenosi FXStreet.

Izvor: Bloomberg

Uprkos novoj ekspanziji Covid-19, koja još traje, najsnažniji procvat francuske ekonomije za 52 godine jača poziciju predsednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) uoči aprilskih izbora na kojima se očekuje da će se kandidovati za drugi mandat.

Kraj prošle godine, bolji od očekivanog, znači da je privreda u 2021. godini u celini porasla za sedam odsto, što je najveći rast od 1969. godine, nakon pada od osam odsto u 2020. kada su na snazi bile stoge mere blokade zbog pandemije korona virusa.

„Francuska ekonomija se spektakularno oporavila i to je izbrisalo ekonomsku krizu. I dalje postoje neki sektori koji imaju probleme, poput turizma i hotelijerstva, ali većina se veoma snažno oporavlja i otvara nova radna mesta“, rekao je ministar finansija Bruno Le Mer (Bruno Le Maire).

Foto: Tanjug/AP

INSEE je saopštila da se privreda oporavila na nivoe aktivnosti pre krize u trećem kvartalu kada je kampanja vakcinacije protiv korona virusa dobila zamah, a vlada ublažila ograničenja kretanja. U četvrtom kvartalu rast je podstaknut jačanjem potrošnje za 0,4 odsto, a poslovne investicije porasle su za 0,8 odsto.

Španska ekonomija takođe je nadmašila očekivanja u poslednjem kvartalu. BDP Španije porastao je za dva odsto u poslednjem kvartalu 2021. godine, što je više od očekivanih 1,4 odsto, prenosi Guardian. Rast u četvrtom kvartalu usledio je nakon ekspanzije od 2,6 procenata u trećem kvartalu prošle godine. Ipak, španska ekonomija ojačala je ukupno za 4,9 odsto u 2021. godini, iako se očekivalo da poraste za 6,5 odsto.

Švedski BDP ojačao je za 0,3 odsto u decembru, odnosno za 1,4 odsto u četvrtom kvartalu 2021. godine. BDP Švedske u celini porastao je za 6,2 odsto na godišnjem nivou. To je prevazišlo očekivanja analitičara koji su prognozirali Švedskoj ekonomski rast od jedan odsto u poslednjem kvartalu prošle godine, odnosno 5,4 procenta za celu 2021. godinu.

  • Milovan94

    28.1.2022 #1 Author

    Bravo za Francuze.

    Odgovori

    • mitar

      28.1.2022 #2 Author

      Bravo za amerikance, francuzi imaju jeftinu struju od nuklearki nemci nemaju, severni tok 2 cini cuda tj necini

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...