Nakon potpunog prekida isporuka kroz "Severni tok 1"

Gas poskupeo za 30 odsto

AnalizaSvetU fokusuVesti

5.9.2022 11:11 Autor: Vladimir Jokanović 6

Gas poskupeo za 30 odsto Gas poskupeo za 30 odsto
Berzanske cene gasa u Evropi na otvaranju trgovanja u ponedeljak premašile su 2.800 dolara za 1.000 kubnih metara, što je poskupljenje za više od... Gas poskupeo za 30 odsto

Berzanske cene gasa u Evropi na otvaranju trgovanja u ponedeljak premašile su 2.800 dolara za 1.000 kubnih metara, što je poskupljenje za više od 30 odsto, prema podacima ICE berze. Cena oktobarskih fjučersa u TTF čvorištu u Holandiji porasla je na 279 evra po megavat-času (MWh), odnosno 2.853 dolara za 1.000 kubnih metara.

Do poskupljenja je došlo nakon potpunog prekida isporuka gasa kroz „Severni tok 1“ za Nemačku. Gazprom je saopštio da je prekinuo da isporučuje gas usled curenja ulja na jednoj od pumpi, kao i da gasovod neće raditi dok se kvar ne otkloni u potpunosti, prenosi Komersant.

Ruska kompanija prethodno je najavila da će snabdevanje biti obnovljeno 3. septembra, po okončanju trodnevnog planiranog remonta.

Gazprom je naknadno izvestio o problemima sa jedinom kompresorskom turbinom koja je u upotrebi. Ruski regulator Rostehnadzor upozorio je Gazprom da otkriveni kvarovi ne omogućavaju bezbedan rad gasnoturbinskog motora, zbog čega je gasovod u potpunosti zaustavljen. Gazprom je objavio fotografiju strujnih kablova prekrivenih uljem, navodeći da je to posledica pomenutog kvara.

Tim povodom oglasio se Siemens, koji je proizvođač turbina za gasovod. Prema tvrdnjama nemačke kompanije „takva curenja obično ne utiču na rad turbine i mogu se zapečatiti na licu mesta“. Siemens ističe da je to rutinska procedura u okviru postupka održavanja, kao i da Gazprom ima na raspolaganju dovoljno drugih turbina koje omogućavaju nastavak rada gasovoda „Severni tok 1“, prenosi Deutsche Welle.

Foto: Pixabay.com

Gazprom je 19. avgusta saopštio da će zaustaviti protok gasa kroz gasovod od 31. abgusta do 2. septembra zbog redovnog održavanja. Prošle nedelje ruska kompanija potvrdila je da će obustava isporuka trajati samo tri dana. Moskva je okrivila zapadne sankcije zbog rata u Ukrajini za ometanje rutinskog održavanja gasovoda.

Nemačka regulatorna agencija za energetske mreže navela je da terminali za tečni prirodni gas, relevantni nivoi skladištenja i značajni zahtevi za uštedom gasa postaju sve važniji. Agencija je istakla da je Nemačka sada bolje pripremljena za prekid isporuka gasa iz Rusije. Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Sholz) naveo je da je Nemačka na vreme preduzela mere predostrožnosti i da će zemlja prebroditi krizu, jer su skladišta dobro popunjena, kao i da se računa na dodatne isporuke gasa iz Norveške i Holandije.

Nemačko Ministarstvo ekonomije saopštilo je da Berlin nastavlja da prekida snabdevanje energijom iz Rusije. „Videli smo nepouzdanost Rusije proteklih nedelja i zato smo nastavili da preduzimamo mere da ojačamo našu nezavisnost od uvoza ruske energije“, navelo je Ministarstvo. Nemačka je optužila Moskvu da koristi gas kao političko oružje, navodeći da Rusija „nema hrabrosti“ da prizna da je u ekonomskom ratu sa njom.

Evropska komisija optužila je Gazprom da se poslužio lažnim izgovorima kako bi zaustavio isporuku gasa Nemačkoj gasovodom „Severni tok 1“ ispod Baltičkog mora, što je „još jedna potvrda da je nepouzdan dobavljač“. Iz EK su dodali da je to dokaz ruskog cinizma, jer radije prosipa gas, nego što poštuje ugovore.

Gazprom je saopštio u subotu, kada je trebalo da bude obnovljeno snabdevanje kroz „Severni tok1“, da će povećati isporuke gasa Evropi kroz Ukrajinu, preneo je Reuters. Isporuke kroz Ukrajinu delimično su povećane, ali nedovoljno da bi se nadoknadili gubici usled prekida snabdevanja kroz „Severni tok 1“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...