GAZDE DRUŠTVENIH MREŽA TVRDE DA NISU IZDAVAČI Senatori ispituju uticaj Facebooka i Twittera na izbore u SAD

Hi-techLifestyleSvetVesti

18.11.2020 12:03 Autor: Vladimir Jokanović 0

GAZDE DRUŠTVENIH MREŽA TVRDE DA NISU IZDAVAČI Senatori ispituju uticaj Facebooka i Twittera na izbore u SAD GAZDE DRUŠTVENIH MREŽA TVRDE DA NISU IZDAVAČI Senatori ispituju uticaj Facebooka i Twittera na izbore u SAD
Izvršni direktori Twittera i Facebooka, Džek Dorsi (Jack Dorsey) i Mark Zakerberg (Mark Zuckerberg) svedočili su putem video poziva pred Odborom za pravosuđe u... GAZDE DRUŠTVENIH MREŽA TVRDE DA NISU IZDAVAČI Senatori ispituju uticaj Facebooka i Twittera na izbore u SAD

Izvršni direktori Twittera i Facebooka, Džek Dorsi (Jack Dorsey) i Mark Zakerberg (Mark Zuckerberg) svedočili su putem video poziva pred Odborom za pravosuđe u američkom Senatu zbog aktivnosti njihovih društvenih mreža tokom proteklih izbora u SAD. Postavilo se pitanje da li su društvene mreže izdavači ili samo distributeri informacija. Njihovo svedočenje zavedeno je pod nazivom „Najnovije vesti, cenzura, restrikcije i izbori 2020“.

Demokrate su postavile pitanje da li su mere koje su kompanije preduzele da obeleže tvrdnje predsednika SAD Donalda Trampa (Donald Trump) o izbornoj prevari bile dovoljno efikasne, prenosi BBC. Podstetimo, većina Trampovih objava u vezi sa rezultatima izbora bila je uklonjena ili su označene upozorenjem da je reč o potencijalno obmanjujućim tvrdnjama. Republikanci iz Odbora pitali su da li bi tehnološke kompanije uopšte trebalo da preduzimaju takve mere.

Foto: Tanjug/AP

Zakerberg i Dorsi obećali su pre tri nedelje poslanicima Senata da će intenzivno čuvati svoje platforme od eventualnih uticaja stranih vlada koje bi mogle da manipulišu rezultatima izbora ili da podstiču nasilje, a sada su naveli  da su to sproveli merama visokog profila. U fokusu njihovog saslušanja pred senatorima bilo je pitanje da li će pomenute mere doneti značajne promene na platformama.

Izvršni direktor Facebooka rekao je da tehnološke zaštitne mere, kao i ljudski monitoring sada hvataju većinu poruka govora mržnje, ali da treba još napredovati u tom pogledu. Zakerberg i Dorsi naveli su da će njihove kompanije naknadno analizirati svoje napore da se spreči širenje dezinformacija tokom izbora, prenosi CBS News. Zakerberg je takođe rekao da njegova kompanija radi sa nezavisnim akademcima, koji sami rade studije, bez traženja dozvole od Facebooka.

Dvojica direktora su insitirali na tome da ih ne treba smatrati izdavačima, jer ne kreiraju sadržaj koji korisnici postavljaju na svoje profile. Senatori obe partije ocenili su da je njihova distribucija informacija slična objavljivanju. Dorsi je više puta istakao da algoritmi organizuju informacije sa kojima korisnici stupaju u interakciju.

Foto: Tanjug/AP

Demokratski predsednički kandidat i nezvanični pobednik izbora Džo Bajden (Joe Biden), pozvao je ranije na opoziv člana 230. zakona o internetu, u kojem stoji da platforme nisu odgovorne za ilegalne ili uvredljive sadržaje koje objavljuju njihovi korisnici. Neki demokratski senatori ponovili su taj zahtev u utorak.

Republikanci tvrde da su kompanije u čijem su vlasništvu društvene mreže donosile uredničke odluke o tome šta da uklone, označe ili ostave u neizmenjenom obliku. To ih je, kako su ocenili, učinilo izdavačima, a ne samo distributerima, pa ne bi trebalo da budu obuhvaćeni članom 230. u njegovom trenutnom obliku.

Tramp nije priznao poraz na izborima i blokirao je mehanizam tranzicije vlasti na Bajdenovu administraciju. Istovremeno, Bajden okuplja tim i upozorava da odlaganje tranzicije predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti i da pogoršava posledice epidemije, jer mu nije omogućen pristup poverljivim podacima. Tim aktuelnog predsednika SAD poveo je nekoliko sudskih postupaka u vezi sa navodnom krađom glasova u više federalnih država.   

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...