Pregovori oko Severnog toka 2

Gazprom planira nastavak saradnje sa Slovačkom

Firme u fokusuPoslovanjePreduzetnikSvetU fokusuVesti

9.6.2021 19:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Gazprom planira nastavak saradnje sa Slovačkom Gazprom planira nastavak saradnje sa Slovačkom
Ministar ekonomije Slovačke Ričard Sulik (Richard Sulik) i ministar spoljnih poslova Slovačke Ivan Korčok, sastali su se na 24. Međunarodnom ekonomskom forumu (SPIEF) u... Gazprom planira nastavak saradnje sa Slovačkom

Ministar ekonomije Slovačke Ričard Sulik (Richard Sulik) i ministar spoljnih poslova Slovačke Ivan Korčok, sastali su se na 24. Međunarodnom ekonomskom forumu (SPIEF) u Sankt Peterburgu u Rusiji sa predsednikom Upravnog odbora ruske energetske kompanije Gasprom, Aleksejem Milerom (Alexey Miller).

Njihovi pregovori posvećeni su međusobnoj saradnji i izgradnji gasovoda Severni tok 2 od 1.230 kilometara ispod Baltičkog mora između Rusije i Nemačke, prenosi SME.

„Nakon razgovora sa šefom Gazproma, jasno je da gasovod Severni tok 2 nije više pod pitanjem, već se računa da će njegova izgradnja uskoro biti završena, kao i da će projekat će biti pušten u rad“, izjavio je Korčok i dodao da treba uzeti u obzir diplomatske pregovore između SAD i Nemačke.

Korčok i Sulik istakli su da Severni tok 2 ne bi trebalo da utiče na ugovorne obaveze u isporuci gasa Slovačkoj, kao i da će biti osiguran tranzit koji će koristiti postojeću infrastrukturu.

Gasovodna cev
Foto: Youtube screenshot

Kako se navodi, projekat će omogućiti ruskom gasu da odlazi direktno u Nemačku, zaobilazeći Ukrajinu, Poljsku i Slovačku. Pristalice tvrde da je cevovod komercijalna investicija, koja je ključna za evropsku sigurnost snabdevanja, dok protivnici kritikuju Severni tok 2 iz ekoloških, geopolitičkih i bezbednosnih razloga.

„Miler je detaljno objasnio da su razlozi za izgradnju Severnog toka 2 da bude alternativa za Jamal Evropa 1 i Jamal Evropa 2, koji prolaze kroz Poljsku“, napomenuo je Sulik i dodao da to potvrđuje činjenica da je Rusija zaključila novi sporazum o tranzitu gasa sa Ukrajinom do 2024. godine.

U Ministarstvu ekonomije Slovačke ocenjuju da je pozitivna vest za tu zemlju uverenje Gazproma da planira tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu. Miler je naveo i da će se saradnja sa Slovačkom nastaviti na postavljenim osnovama, kao i da Slovačka ima čvrsto mesto u strateškim planovima Gazproma.

„Gazprom je i dalje zainteresovan za nastavak saradnje sa Slovačkom“, podvukao je Korčok.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...