Ruski gas samo delimično stiže u Moldaviju

Gazprom upozorava na prekid isporuka kroz Ukrajinu

SvetVesti

23.11.2022 09:04 Autor: Vladimir Jokanović 0

Gazprom upozorava na prekid isporuka kroz Ukrajinu Gazprom upozorava na prekid isporuka kroz Ukrajinu
Kompanija Gazprom upozorila je da bi mogla da prekine isporuke gasa kroz Ukrajinu, koju je optužila da uzima gas koji se šalje moldavskim potrošačima.... Gazprom upozorava na prekid isporuka kroz Ukrajinu

Kompanija Gazprom upozorila je da bi mogla da prekine isporuke gasa kroz Ukrajinu, koju je optužila da uzima gas koji se šalje moldavskim potrošačima. Isporuke bi mogle da budu prekinute u ponedeljak 28. novembra od 10 časova.

Prema navodima Gazproma, obim gasa koji se isporučuje za tranzit Moldovagazu preko ukrajinske teritorije premašuje fizički obim gasa koji ulazi iz Ukrajine u Moldaviju, prenosi Komersant. Ruska kompanija navodi da od 22. novembra isporučuje za tranzit preko Ukrajine 42,9 miliona kubnih metara gasa.

Moldovagaz je 21. novembra, u skladu sa ugovorom, isplatio Gazpromu deo isporuka za novembar, a obim stvarno ispručenog gasa u u novembru iznosi 24,9 miliona kubnih metara, dok je na teritoriju Ukrajine isporučeno 52,2 miliona kubnih metara, tvrdi Gazprom.


Gazprom je prošle godine produžio ugovor o isporuci gasa Moldaviji na pet godina, uz blagovremeno plaćanje dugova. Moldavske vlasti žalile su se da je Rusija u oktobru smanjila obim isporuka, dok je Gazprom zapretio da će raskinuti ugovor. Ruski predsednik Vladimir Putin navodno je zatražio od Gazproma da izađe u susret moldavskoj strani.

Tokovi ruskog gasa koji idu ka Moldaviji čine samo mali procenat gasa koji prolaze kroz Ukrajinu prema zapadnij Evropi kroz jedini operativni gasovod, a najava redukcije snabdevanja uznemirila je tržište. Cene gasa na holandskom TTF čvorištu porasle su u utorak za osam odsto, prenosi Financial Times.

Prema oceni analitičara, evropska industrija strahuje da bi Rusija mogla tokom predstojeće zime da ugrozi preostale tokove preko Ukrajinu u zapadnu Evropu. Mala smanjenja u snabdevanju mogla bi uskoro da postanu veća ili da dovedu do potpunog prekida snabdevanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...