Iznenađujući rezultati glasanja za parlament u Hagu

Gert Vilders pobednik izbora u Holandiji

EUVesti

23.11.2023 11:29 Autor: Vladimir Jokanović 1

Gert Vilders pobednik izbora u Holandiji Gert Vilders pobednik izbora u Holandiji
Ekstremno desničarska holandska Partija za slobodu (PVV), čiji je lider antiislamista i evroskeptik Gert Vilders (Geert Wilders), neočekivano je zabeležila najbolji rezultat na opštim... Gert Vilders pobednik izbora u Holandiji

Ekstremno desničarska holandska Partija za slobodu (PVV), čiji je lider antiislamista i evroskeptik Gert Vilders (Geert Wilders), neočekivano je zabeležila najbolji rezultat na opštim izborima, prema rezultatima anketa po zatvaranju birališta.

PVV je osvojila 37 od 150 poslaničkih mesta u holandskom parlamentu, što je više nego dvostruko u odnosu na prošle izbore. „Čudovišna pobeda“ Vildersa potresla je Holandiju i Evropu, navodi France 24, ističući da će mu ipak biti teško da pridobije druge lidere za formiranje koalicione vlade.

Na drugom mestu po broju osvojenih glasova je Levi blok koji čine Radnička partija Fransa Timermansa (Frans Timmermans) i Zeleni sa oko 28 poslaničkih mesta, dok je na trećem mestu konzervativna Narodna partija za slobodu i demokratiju (VVD) dosadašnjeg premijera Marka Rutea (Mark Rutte) kojoj se predviđa 24 poslanička mandata.

Pred Vildersom je težak zadatak formiranja koalicione vlade, jer je većina stranaka pre izbora isključila mogućnost da učestvuje u vlasti koju predvodi PVV. Neočekivanom pobedniku holandskih izbora čestitao je mađarski premijer Viktor Orban, koji je pozdravio „vetar promena“.

Iako je tokom predizborne kampanje Vilders donekle ublažio svoju antiislamsku retoriku, program PVV predviđa zabranu Kurana, džamija i islamskih marama, što je izazvalo zabrinutost islamske zajednice u Holandiji. Vildersov politički program podrazumeva „deislamizaciju Holandije“, podseća Al Jazeera.

Ukoliko bude potvrđena, pobeda Vildersa mogla bi da uzdrma i evropsku politiku. Njegov izborni program sadrži poziv na raspisivanje referenduma o izlasku Holandije iz Evropske unije, kao i zaustavljanje prihvata tražilaca azila i odbijanje migranata na holandskim granicama.

Analitičari ocenjuju da pobedu Vildersa niko nije očekivao, pa ni on sam. Holandski mediji navode da parlamentarni rezultat „okreće politiku Haga naglavačke“, kao i da je reč o „desničarskom populističkom pobunom koja će zemlju uzdrmati do temelja“, dok Vildersa nazivaju „holandskim Trampom“.

Tagovi
EU IZBORI VESTI
  • SUNCE

    24.11.2023 #1 Author

    Bravo. Bas mi je drago. Kažu da ga narod voli i da obećava da će misliti svojom glavom a ne američkom.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...