Najnovija predviđanja američkih banaka

Goldman Sachs i Citigroup smanjili prognoze ekonomskog rasta u Kini

SvetVesti

16.9.2024 10:13 Autor: Vladimir Jokanović 1

Goldman Sachs i Citigroup smanjili prognoze ekonomskog rasta u Kini Goldman Sachs i Citigroup smanjili prognoze ekonomskog rasta u Kini
Američke banke Goldman Sachs i Citigroup smanjile su svoje prognoze za godišnji rast kineske ekonomije na 4,7 odsto, nakon što je industrijska proizvodnja druge... Goldman Sachs i Citigroup smanjili prognoze ekonomskog rasta u Kini

Američke banke Goldman Sachs i Citigroup smanjile su svoje prognoze za godišnji rast kineske ekonomije na 4,7 odsto, nakon što je industrijska proizvodnja druge najveće svetske ekonomije u avgustu usporila na najniži nivo u poslednjih pet meseci.

Slaba ekonomska aktivnost u avgustu sugeriše spori oporavak kineske privrede i ističe potrebu za dodatnim merama podsticaja kako bi se ojačala potražnja. Ovaj usporeni rast naterao je globalne brokere da smanje svoje prognoze za 2024. godinu na nivo ispod cilja vlade od oko pet procenata, prenosi Reuters.

Goldman Sachs je ranije predviđao da će celokupni godišnji rast iznositi 4,9 odsto, dok je Citigroup prognozirao rast od 4,8 odsto. Kineska industrijska proizvodnja u avgustu porasla je za 4,5 odsto na godišnjem nivou, usporivši sa stope od 5,1 odsto u julu, što predstavlja najsporiji rast od marta, prema najnovijim podacima Nacionalnog biroa za statistiku (NBS).

Maloprodaja, ključni pokazatelj potrošnje, porasla je za 2,1 odsto u avgustu, usporivši sa povećanja od 2,7 odsto u julu, usled ekstremnih vremenskih uslova i vrhunca letnje turističke sezone. Analitičari su očekivali da će maloprodaja, koja je bila slaba tokom cele godine, porasti za 2,5 procenata.

„Verujemo da raste rizik da Kina neće ispuniti cilj rasta BDP-a od oko pet odsto za celu godinu, što povećava hitnost uvođenja dodatnih mera za podsticanje potražnje,“ navedeno je u izveštaju Goldman Sachsa od 15. septembra. Ova banka je zadržala prognozu rasta BDP-a za 2025. godinu na 4,3 odsto.

Međutim, Citigroup je smanjio svoju prognozu za kraj 2025. godine na 4,2 odsto sa prethodnih 4,5 odsto, navodeći nedostatak većih podsticaja za domaću potražnju. „Verujemo da fiskalna politika mora da se pojača kako bi se prekinula zamka štednje i pravovremeno primenile mere podrške rastu,“ naveli su ekonomisti banke Citigroup.

  • ELLA

    16.9.2024 #1 Author

    Proracuni nisu uvek realna slika trzista

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.