Stopa rasta od 5,3 odsto, ali ekonomija još nije stabilna

Kineska privreda u prvom kvartalu bolja od očekivanja

SvetVesti

16.4.2024 09:24 Autor: Vladimir Jokanović 3

Kineska privreda u prvom kvartalu bolja od očekivanja Kineska privreda u prvom kvartalu bolja od očekivanja
Kineski BDP porastao je 5,3 procenta u prvom kvartalu u odnosu na isti period prošle godine, što je više od očekivanja dok Peking pokušava... Kineska privreda u prvom kvartalu bolja od očekivanja

Kineski BDP porastao je 5,3 procenta u prvom kvartalu u odnosu na isti period prošle godine, što je više od očekivanja dok Peking pokušava da preporodi privredu, koja je vođena proizvodnjom.

Snažna stopa rasta u prvom kvartalu, objavljena u utorak, premašila je prognoze analitičara agencije Reuters od 4,6 odsto, kao i prognoze rasta od 5,2 odsto za čitavu godinu. Podaci o stopi privrednog rasta došli su nakon mešovitih ekonomskih podataka u drugoj najvećoj svetskoj ekonomiji.

„Generalno gledano, nacionalna ekonomija je dobro započela prvi kvartal, što je postavilo dobru osnovu za celu godinu“, saopštila je Nacionalna služba za statistiku. U saopštenju se još navodi da „spoljni ambijent postaje sve kompleksniji, ozbiljniji i nesigurniji, a osnova za ekonomsku stabilnost još nije čvrsta“.

Industrijska proizvodnja porasla je 6,1 odsto u prvom kvartalu u odnosu na isti period prošle godine, dok su industrijske proizvođačke cene pale za 2,7 odsto, zbog deflacionih pritisaka koji i dalje opterećuju sektor proizvodnje.

Fiksne investicije u prvom kvartalu porasle su 4,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, podržane rastom od 9,9 odsto investicija u proizvodnju, što je nadoknadilo pad od 9,5 odsto u investicijama u nekretnine. Maloprodaja je porasla za 4,7 odsto tokom prvog kvartala, što je pad u odnosu na 5,5 odsto u januaru i februaru.

Peking je postavio cilj rasta BDP-a od pet odsto u ovoj godini, isto kao i prošle godine, što je najniže u proteklim decenijama. Međutim, inflacija je u martu pala ispod prognoza, što ukazuje na postojanje deflacionih pritisaka uprkos naporima kreatora politike da stimulišu domaću potražnju i ublaže krizu u sektoru nekretnina.

  • SABRINA

    16.4.2024 #1 Author

    Kina je ozbiljna zemlja koja misli o svemu.

    Odgovori

  • LENA

    16.4.2024 #2 Author

    Izuzetno zanimljivo je videti da je kineska ekonomija pokazala snažan rast u prvom kvartalu, nadmašujući očekivanja analitičara.

    Odgovori

  • LEA

    21.4.2024 #3 Author

    Bravo za Kinu zaista

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...