Poboljšanje industrijske aktivnosti u drugoj najvećoj ekonomiji sveta

Rast proizvodnje u Kini u januaru i februaru

SvetVesti

18.3.2024 14:15 Autor: Vladimir Jokanović 8

Rast proizvodnje u Kini u januaru i februaru Rast proizvodnje u Kini u januaru i februaru
Kineska industrijska aktivnost porasla je početkom godine kao podsticaj za kreatore politike dok se bore da se suprotstave dvogodišnjem usporavanja tržišta nekretnina koje nastavlja... Rast proizvodnje u Kini u januaru i februaru

Kineska industrijska aktivnost porasla je početkom godine kao podsticaj za kreatore politike dok se bore da se suprotstave dvogodišnjem usporavanja tržišta nekretnina koje nastavlja da opterećuje drugu po veličini svetsku ekonomiju.

Industrijska proizvodnja ojačala je za sedam odsto na godišnjem nivou u januaru i februaru, pokazali su kombinovani podaci Nacionalnog biroa za statistiku, što je najbrža stopa rasta u poslednje dve godine i više nego što su predviđali ekonomisti u anketi Reutersa, koji su prognozirali rast od pet procenata.

Maloprodaja je porasla za 5,5 procenata, u skladu sa očekivanjima. Sektor nekretnina ostao je pod pritiskom u januaru i februaru, pokazali su zvanični podaci u ponedeljak. Investicije u nekretnine opale su za devet odsto na godišnjem nivou u prva dva meseca tekuće godine, što je poboljšanje u odnosu na decembar kada su pale za 24 odsto.

Stopa započete gradnje opala je za 30 odsto, što je najviše u poslednjih godinu i više dana, prenosi Financial Times. Analitičari ocenjuju da ukupni podaci označavaju poboljšanje, kao i da očekuju da će se ekonomski zamah „dalje poboljšati u bliskoj budućnosti“ zahvaljujući merama podrške.

Peking je postavio cilj privrednog rasta od pet odsto za tekuću godinu, sličan prošlogodišnjem i najniži u decenijama. Kinesko rukovodtvo istaklo je potrebu za stabilnošću tokom godišnjeg sastanka parlamenta. BDP je prošle godine porastao za 5,2 procenta.

Administracija kineskog predsednika Si Đinpinga prestala je da pruža podsticaje sektoru nekretnina, nakon bankrota kompanije Evergrande i dala je prioritet završetku nedovršenih projekata. Prodaja nekretnina opala je za 20,5 odsto na godišnjem nivou u prva dva meseca tekuće godine. Nezaposlenost u gradovima u Kini porasla je u istom periodu na 5,3 odsto sa 5,1 odsto u decembru.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...