Sporazum dve kompanije dovodi u pitanje ekološke ciljeve tehnološkog giganta

Google i Saudi Aramco sarađuju u sferi računarstva u oblaku

Hi-techLifestyleSvetVesti

27.5.2022 09:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Google i Saudi Aramco sarađuju u sferi računarstva u oblaku Google i Saudi Aramco sarađuju u sferi računarstva u oblaku
Rukovodilac odeljenja za računarstvo u oblaku u kompaniji Google Tomas Kurijan (Thomas Kurian) izjavio je da saradnja sa kompanijom Saudi Aramco ne uključuje poslove... Google i Saudi Aramco sarađuju u sferi računarstva u oblaku

Rukovodilac odeljenja za računarstvo u oblaku u kompaniji Google Tomas Kurijan (Thomas Kurian) izjavio je da saradnja sa kompanijom Saudi Aramco ne uključuje poslove u vezi sa proizvodnjom nafte, što je podstaklo prve javne komentare u vezi sa kontroverznim sporazumom.

Kurijan je izjavio da tehnološki gigant sarađuje sa odeljenjem za integraciju sistema u kompaniji Aramco i istakao da je o tome više puta govoreno.

Iz kompanije Google je 2020. godine saopšteno da će svoje računarske usluge u oblaku širiti u Saudijskoj Arabiji kroz novu bazu podataka. Saudi Aramco, naftni konglomerat u vlasništvu države, će korisnicima u ovoj zemlji preprodavati računarske usluge u oblaku koje nudi Google, saopštile su kompanije tom prilikom. 

Portparol tehnološkog giganta istakao je da se u objavi na kompanijskom blogu iz 2020. godine koja govori o ovom sporazumu nigde ne pominje saradnja sa naftnim i gasnim sektorima Saudi Aramca, piše Bloomberg.

Oni skloni kritici, među kojima su i pojedini zaposleni kompanije Google, navode da je omogućavanje energetskim kompanijama da koriste računarske usluge na oblaku u suprotnosti sa ciljevima za postizanje nulte emisije ugljenika, posebno uzimajući u obzir da se Kurijanovo odeljenje promoviše kao “najčistiji oblak u industriji”.

Rukovodilac ovog odeljenja, s druge strane, ne vidi suprotstavljene interese u ovim partnerstvima, ističući da se oni ne bave poslovanjem u oblasti eksploatacije i proizvodnje, kao i da na različite načine pomažu naftnim i gasnim kompanijama da se uključe u proces dekarbonizacije.

Pored zabrinutosti za životnu sredinu, poslovanje kompanije Google u Saudijskoj Arabiji kritikuju i u vezi sa poštovanjem ljudskih prava. Grupa aktivista SumOfUs izneće predlog na sastanku akcionara kompanije Alphabet 1. juna, pozivajući odbor kompanije da objavi procenu koliko se u saudijskon centru za obradu podataka poštuju ljudska prava. 

Kompanija Alphabet je pokušala da ukloni predlog sa glasanja, ali ga je američka Komisija za hartije od vrednosti odobrila.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...