IT Gigant razvija strategiju kako da nadomesti potrošeno

Google troši ogromne količine vode, a suše su sve veće

EkologijaSvetU fokusuVesti

10.9.2021 08:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Google troši ogromne količine vode, a suše su sve veće Google troši ogromne količine vode, a suše su sve veće
Kompanija Google ima za cilj da do 2030. godine nadomesti 20 odsto više vode nego što njene kancelarije širom sveta sveukupno koriste, usled zabrinutosti... Google troši ogromne količine vode, a suše su sve veće

Kompanija Google ima za cilj da do 2030. godine nadomesti 20 odsto više vode nego što njene kancelarije širom sveta sveukupno koriste, usled zabrinutosti zbog velike potrošnje vodnih resursa u zahtevnim objektima tehnološke industrije, pogotovu tokom rekordnih suša.

„Obavezujemo se na cilj odgovornog upravljanja vodama kako bismo do 2030. godine napunili više vode nego što konzumiramo i podržali bolje dostupnosti vode u zajednicama u kojima poslujemo“, napisala je na svom blogu izvršna direktorka Googlea za održivost, Kejti Brend (Kate Brandt). „To znači da će Google u proseku napuniti 120 procenata vode koju je potrošio natrag u sistem.“

Google je potrošio 3,4 milijarde galona vode 2019. godine. Iz kompanije je odgovoreno agenciji Reuters da još nije započeto sa praćenjem stopa dopune. Međutim, dodaje se da pomenuti cilj od 20 odsto odražava potrebnu količinu kako bi se postigao noramlan nivo u regijama sa visokim ili izuzetno visokim nedostatkom vode.

Google koristi vodu za hlađenje gomile servera i drugih kompjuterskih jedinica za skladištenje podataka, poput YouTube video zapisa i drugih. Istraživači su rekli da je neophodna promena jer klimatske promene pogoršavaju suše širom sveta. Data centri kompanije, koja ima sedište u Kaliforniji (Mountain View), nalaze se širom sveta.

Nove mere uključuju prikupljanje kišnice za ispiranje toaleta i finansiranje uklanjanja invazivnih biljaka gladnih vode. U južnoj Kaliforniji, Google čak pomaže u instaliranju tehnologije detekcije curenja toaleta u domaćinstvima sa niskim prihodima, kako bi se smanjila potrošnja i održala cirkulacija vode kroz vodovodne sisteme.

Google će nastaviti da pomaže dobavljačima u smanjenju potrošnje, navodi se.

Microsoft i Facebook su takođe istakli svoje planove da postanu „vodno pozitivni“ do 2030. godine, mada nisu istakli koji su im zacrtani ciljevi u smanjivanju potrošnje, ili vraćanju dela potrošene vode u sistem.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...