korišćenje zelene energije

Google ulaže još milijardu evra u centar podataka u Finskoj

EUSvetVesti

21.5.2024 12:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Google ulaže još milijardu evra u centar podataka u Finskoj Google ulaže još milijardu evra u centar podataka u Finskoj
Kompanija Google je saopštila da će uložiti dodatnih milijardu evra u proširenje centra podataka u Finskoj. Poslednjih godina dosta je centara podataka otvoreno u... Google ulaže još milijardu evra u centar podataka u Finskoj

Kompanija Google je saopštila da će uložiti dodatnih milijardu evra u proširenje centra podataka u Finskoj. Poslednjih godina dosta je centara podataka otvoreno u nordijskim zemljama zbog hladnije klime u regiji, poreskih olakšica i obilne dostupnosti obnovljivih izvora energije.

Finski nordijski susedi, Švedska i Norveška, nedavno su postali sve kritičniji po pitanju njihovog ugošćavanja, budući da neki stručnjaci tvrde da bi nordijske zemlje trebalo da koriste svoje obnovljive izvore energije za proizvode poput “zelenog čelika”.

Ali, finski kapacitet vetroelektrana samo se u 2022. godini povećao 75 odsto na 5.690 megavata (MW), do te mere da su za vreme vetrovitih dana cene padale u negativnu vrednost, prenosi Mina.

Zato i dalje postoje raspoloživi obnovljivi kapaciteti za centre podataka kao što je kompanije Google, koji koristi energiju vetra.

Analitičari veruju da će se potrošnja energije centara podataka znatno povećati zbog brzog rasta upotrebe veštačke inteligencije, što je i Google naveo kao jedan od razloga iza svoje investicione odluke, uz finski centar podataka Hamina koji već radi sa 97 odsto energije bez uglja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.