Uticaj cene sirove nafte, ali i povećanja poreza na dodatu vrednost

Gorivo u Nemačkoj poskupljuje već 14 nedelja

EUPoslovanjePreduzetnikVesti

19.3.2021 12:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Gorivo u Nemačkoj poskupljuje već 14 nedelja Gorivo u Nemačkoj poskupljuje već 14 nedelja
Na osnovu analize Autokluba ADAC, sa više od 14.000 pumpi širom Nemačke, benzin super u proseku košta 1,5 evro. Na pojedinim pumpama ga je... Gorivo u Nemačkoj poskupljuje već 14 nedelja

Na osnovu analize Autokluba ADAC, sa više od 14.000 pumpi širom Nemačke, benzin super u proseku košta 1,5 evro. Na pojedinim pumpama ga je moguće naći za 1,46 evra, dok na drugim košta i 1,54 evra po litru.

Serija poskupljenja počela je u decembru prošle godine. Prvo je gorivo poskupelo zbog ponovnog povećanja poreza na dodatu vrednost i uvođenja takse za emisiju CO2. Nakon toga, krenula je da raste i svetska cena sirove nafte koja je uticala i na cenu goriva. Svi u Nemačkoj se nadaju da će svakodnevno povećanje cene goriva biti zaustavljeno. Pre svega, ne očekuju se novi nameti države, a i rast cena sirove nafte je, bar za sada, prekinut.

Kada je u pitanju cena dizel goriva, i ona je rasla šest nedelja zaredom, da bi tokom prethodnih dana cena krenula da pada. Prema analizi ADAC, litar dizel goriva u proseku košta 1,325 evra, što iznosi pad od 0,2 centa u odnosu na nedelju pre.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...