investicije u zastoju

Građevinske kompanije u Velikoj Britaniji beleže pad novih poslova

Vesti

6.9.2023 13:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Građevinske kompanije u Velikoj Britaniji beleže pad novih poslova Građevinske kompanije u Velikoj Britaniji beleže pad novih poslova
Građevinske kompanije u Velikoj Britaniji pretrpele su najveći pad novih porudžbina u više od tri godine nakon što je produženi pad investicija u građevinarstvu... Građevinske kompanije u Velikoj Britaniji beleže pad novih poslova

Građevinske kompanije u Velikoj Britaniji pretrpele su najveći pad novih porudžbina u više od tri godine nakon što je produženi pad investicija u građevinarstvu teško opteretio ovaj sektor.

Indeks menadžera nabavke u građevinarstvu S&P Global pao je na 50,8 u avgustu sa 51,7 prethodnog meseca, signalizirajući da je industrija blizu stagnacije. Međutim, očitavanje je i dalje bilo jače od 49,8 koje su očekivali ekonomisti, što bi ukazivalo na kontrakciju, prenosi Bloomberg.

Oštar pad novih poslova u ovoj industriji ukazuje na sumornije izglede za građevinske kompanije jer više kamatne stope, teško tržište nekretnina i slaba ekonomija usporavaju ulaganja u nove projekte.

Ekonomski direktor u S&P Global Market Intelligence Tim Mur rekao je da je sve veća averzija prema riziku takođe značila da su građevinske firme smanjile sopstvene projekcije rasta proizvodnje, pri čemu su očekivanja poslovne aktivnosti pala na najslabije od januara.

Građevinski sektor se održava jer su komercijalni i infrastrukturni radovi ostali otporni na nevolje koje su zadesile tržište nekretnina.

Nove porudžbine u širem građevinskom sektoru pale su najbržim tempom od maja 2020. kada se britanska ekonomija borila sa efektima pandemije. Međutim, zaposlenost je porasla sedmi mesec zaredom, navodi se u istraživanju S&P.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...