Agrokor krajem prošle godine objavio prodajni postupak

Grupa Elektronček preuzima kompaniju Costella

BiznisFirme u fokusuRegionVesti

5.8.2022 11:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Grupa Elektronček preuzima kompaniju Costella Grupa Elektronček preuzima kompaniju Costella
Slovenačka Grupa Elektronček, koja je u većinskom vlasništvu preduzetnika Joce Pečečnika, ujedno i predsednika Kluba slovenačkih preduzetnika Slovenian Business Club (SBC), prijavila je Agenciji... Grupa Elektronček preuzima kompaniju Costella

Slovenačka Grupa Elektronček, koja je u većinskom vlasništvu preduzetnika Joce Pečečnika, ujedno i predsednika Kluba slovenačkih preduzetnika Slovenian Business Club (SBC), prijavila je Agenciji za zaštitu tržišnog nadmetanja koncentraciju na kompaniju Costella. Prodajni postupak je krajem prošle godine objavila švajcarska kompanija Agrokor koja je u likvidaciji.

Grupa Elektronček objavila je 29. jula koncentraciju sa firmom Costella, koja se bavi punjenjem mineralne vode i vode sa ukusima, saopštila je Agencija za zaštitu tržišnog nadmetanja, a prenosi SeeBiz.

Kako piše Finance.si, najvrednija imovina kompanije Costella je neiskorišćena koncesija za crpljenje vode do 2035. godine, s mogućnošću produženja. Tako bi Costella mogla da crpi 250 miliona litara vode godišnje.

Ipak, poslednjih godina ta firma je crpela 12 miliona litara vode godišnje, budući da bi za povećanje kapaciteta bila potrebna ulaganja u proizvodnju. Trenutni kapaciteti, izgrađeni 2006. i 2007. godine, omogućuju crpljenje do 10 miliona litara godišnje po smeni, preneo je Finance.si u decembru prošle godine.

Agrokorovo preuzimanje firme Costella godinama je bilo pod lupom Agencije za zaštitu tržišnog nadmetanja. To mu je 2019. godine, zbog neprijavljene koncentracije kompanija Agrokor i Ardeya Global pri preuzimanju Costelle, naložilo plaćanje kazne od 53,9 miliona evra, a potom mu zaplenilo deonice Mercatora radi osiguranja te naplate.

Odlukom Vrhovnog suda Agencija je sredinom 2020. godine Agrokoru morala da vrati deonice Mercatora, a Okružni sud u Ljubljani je Agrokoru nakon žalbe smanjio kaznu na milion evra. Rešio ga je prošle godine.

Pečečnik je vlasnik 90 odsto holandskog holdinga Elektronček grupe, koji je bio vlasnik 94,5 procenata Interblock grupe. Interblock je u junu prodao IB OCM Voteco sa sedištem na Kajmanskim ostrvima, za kojim se, piše Finance.si, krije američki fond Oaktree Capital Management.

Deo kupoprodajne cene, prema neslužbenim informacijama portala Finance.si, iznosi 300 miliona evra, Pečečnik želi da uloži u golf i resort turizam, što je izjavio za taj list početkom jula. Kako je tada istakao, deo bi iskoristio za razne druge investicije, finansijske i nefinansijske, uključujući startape, a veliki deo svojih novih planova ostvario bi u Sloveniji.

  • Milovan94

    5.8.2022 #1 Author

    Nikad više prodaja nego ove godine

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.8.2022 #2 Author

    Koja ce kroz dobra ulaganja da udvostruci profit…

    Odgovori

  • MARA

    7.8.2022 #3 Author

    Slažem se..

    Odgovori

  • ZVE84

    7.8.2022 #4 Author

    Spajanje kompanija i zajedničko tržište.

    Odgovori

  • VERA

    7.8.2022 #5 Author

    Svakako oni su gigant i znaju sta rade.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...