Colonial Pipeline odmah posle upada u njihov sistem platio napadačima sve što su tražili

Hakeri za napad na naftni cevovod dobili otkupninu od 5 miliona dolara u kriptovaluti

SvetVesti

13.5.2021 20:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Hakeri za napad na naftni cevovod dobili otkupninu od 5 miliona dolara u kriptovaluti Hakeri za napad na naftni cevovod dobili otkupninu od 5 miliona dolara u kriptovaluti
Colonial Pipeline platio je prošlog petka gotovo pet miliona dolara istočnoevropskim hakerima koji su svojim sajber napadom bukvalno zatvorili najveću mrežu cevovoda za gorivo... Hakeri za napad na naftni cevovod dobili otkupninu od 5 miliona dolara u kriptovaluti

Colonial Pipeline platio je prošlog petka gotovo pet miliona dolara istočnoevropskim hakerima koji su svojim sajber napadom bukvalno zatvorili najveću mrežu cevovoda za gorivo u SAD, izvestio je Bloomberg News, pozivajući se na izvore upoznate sa transakcijom, a prenose agencije.

Prema saznanjima agencije, kompanija je otkupninu platila kriptovalutom, čiji trag ne može da se prati.

Colonial Pipeline je odbio da komentariše saznanja Bloomberg News.

Odmah su pokrenute ozbiljne debate da li su baš ciljevi tih napada obeshrabrivanje kompanija i hitne isplate hakerima u zamenu za ponovnu kontrolu nad svojim sistemima. Kritičari su decidirano protiv isplate ovim kriminalcima, jer, kako tvrde, upravo to podstiče sajber napade.

I predstavnica američkog Predstavničkog doma Nancy Pelosi rekla je u četvrtak da „kompanije koje su žrtve napada nikako ne bi trebalo da plaćaju otkupninu“.

Hakeri su, odmah po dobijanju traženog iznosa, prema navodima Bloomberg News, pružili kompaniji Colonial Pipeline, alat za dešifrovanje, kako bi obnovili potpuno onesposobljenu računarsku mrežu, ali je kompanija ipak koristila svoje rezervne kopije, kako bi povratila sistem, pošto je alat koji su im dostavili hakeri bio previše spor.

Posle šestodnevnog prekida, uz minimalne isporuke od nedelje, Colonial Pipeline, koji inače dnevno kroz cevovode isporučuje 100 miliona galona benzina, dizela i mlaznog goriva, relativno je povratio aktivnosti.

Isključivanje cevovoda je prouzrokovalo nestašicu benzina od Virdžinije do Floride, a navelo je i dve rafinerije da smanje proizvodnju, kao i aviokompanije da reorganizuju svoje redove letenja.

FBI je početkom ove radne nedelje za sajber napad optužio kriminalnu grupu zvanu DarkSide.Ono što je poznato je da ova grupa nije direktno uzela novac, ali kako je i sama saopštila, u sredu je izvršila dodatne sajber napade u još tri kompanije.

U kratkom saopštenju objavljenom na veb lokaciji DarkSide se direktno ne pominje Colonial Pipeline, ali se kaže da je „njihov cilj da zarade novac, a ne da stvaraju probleme društvu“.

Tagovi
SAD

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...